USKORO OŠTRE MERE U ITALIJI: Slede kazne i do 3.000 evra ako je u stanovima toplije od 18 stepeni

Čak 2.500 evra kazne – jer je u dnevnoj sobi bilo nekoliko stepeni pretoplo? Ono što bi se pre nekoliko godina smatralo apsolutnom besmislicom moglo bi postati stvarnost u Italiji ove zime.

Foto: Profimedia

Prema izveštaju dnevnih novina “Il Messaggero”, italijanska vlada, nakon formiranja, bi uskoro mogla da preduzme zaista oštre mere, s obzirom da je Uprava još u martu ove godine naložila da se stanovi i javne zgrade zagrevaju samo do 18 stepeni.

Kako navode italijanski mediji, to bi uskoro moglo da se primeni i na celu zemlju na sličan način. Italijani mogu da greju svoje stanove na najviše 19 stepeni, stepen više od važećeg pravila, a grejna sezona se odlaže za 15 dana, što bi moglo da znači da će grejanje biti dozvoljeno tek od novembra.

Ove mere mogle bi da uštede tri do šest milijardi kubnih metara gasa.

Prema spekulacijama u italijanskim medijima, oni koji se neće pridržavati ovih novih pravila rizikuju da plate paprene kazne. Još uvek važeći zakon iz 2001. godine kaže da svako ko ne poštuje pravila grejanja mora da plati kaznu od između 516 i 2.582 evra.

Ali ako se vlada pozove na Zakon EU o energetskoj efikasnosti zgrada iz 2005. godine, stvari bi za neke mogle da se pogoršaju. Zbog nepravilnog održavanje sistema grejanja država bi mogla da naplatiti kaznu i do 3.000 evra.

Međutim, još nije jasno ko će ubuduće biti odgovoran za kontrolu toplote u italijanskim stanovima i kućama. U ovom trenutku izgleda da bi se ta odgovornost mogla preneti na opštine. A da li opštine imaju kapacitete i zakonskog osnova za to je vrlo upitno.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker