OŠTETIO FIRMU ZA 32 MILIONA DINARA: Počelo suđenje bivšem direktoru “Autoransporta” Kostolac Perici Mojoviću

Pred Višim sudom u Požarevcu ovog meseca počelo je suđenje protiv Perice Mojovića (62), bivšeg direktora “Autotransporta”, koji je 8. decembra prošle godine optužen za zloupotrebu ovašćenog lica u produženom trajanju, za koje je zaprećena kazna od 2 do 10 godina zatvora.

Na pripremnom ročištu i Više tužilaštvo i odbrana optuženog dostavili su dokaze, koje kasnije nemaju pravo da prilažu, sem ako se ne pojave novi. Glavni pretres zakazan je za 14. jul, u postupku koji vodi sudija Gordana Vidojković, dok optužnicu zastupa zamenik višeg javnog tužioca Slobodan Kovačević.

Mojović se tereti da je, od 2010. do 30. juna 2013. godine, tokom realizacije javnih nabavki koje je kao izvođač radova sprovodio po zahtevu naručioca, PD TE-KO Kostolac, a suprotno ponudi svoje firme, angažovao veći broj firmi da kao podizvođači izvode radove koje je u postupku javnih nabavki dobio „Autotransport“. Od 3,8 milijardi dinara dobijenih od TE-KO, podizvođačima je plaćeno 704 miliona. Mojović je naložio da se ovim podizvođačima plati delom putem kompenzacije u vidu uglja, u količini od 7.919 tona, po nabavnim cenama od TE-KO, u iznosu od 2.199 dinara po toni. Time je velikom broju podizvođača omogućio da daljim prometom uglja po tržišnim cenama pribave neosnovanu imovinsku korist u iznosu od 32 miliona dinara. Mojović je uhapšen u septembru 2014. godine i u pritvoru je proveo dvadesetak dana, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

ISTRAGA

Zanimljivo je da je sve vreme trajanja istrage, Mojović nesmetano rukovodio “Autotransportom”, sve do decembra prošle godine, kada je, odlukom novih članova Skupštine PD”Autotransport” koje je imenovala Vlada republike Srbije, Mojović smenjen a na njegovo mesto postavljen diplomirani ekonomista iz Požarevca, Dragan Kostić.

OPTUŽENI

Uz Mojovića, optuženi su i Mirjana Matković, zbog falsifikovanja službene isprave, i Miladin Stanković, zbog zloupotreba u javnim nabavkama i za falsifikovanje službene isprave, kojima zbog tih dela preti kazna od jedne do 8 godina zatvora.

TPKNEWS/Momčilo Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker