ŠTA JE POTREBNO? Olakšana registracija poljoprivrednih vozila bez dokumentacije?

Pravilnikom o registraciji, prema izmenama koje su stupile na snagu 2. aprila traktori i druga poljoprivredna mehanizacija koja je starija od deset godina, a iz opravdanih razloga za nju ne postoji dokumentacija od sada će moći da se registruje.

Registracija poljoprivrednih mašina i traktora ukoliko ista nemaju potrebnu dokumentaciju, izgubljena je ili ne postoji biće olakšana vlasnicima. Potrebno je da imaju izjavu dva svedoka o tome da je vozilo u vlasnišvu imenovanog lica, mehanizacija starija od 10 godina uz dokaz o prijavljenom poljoprivrenom gazdinstvu.

Čest slučaj je da vlasnici poljoprivredne mehanizacije za istu nemaju potrebnu dokumentaciju, dokaz o vlasništvu i poreklu vozila. Olakašica pri registarciji poljoprivdnih mašina uz dva svedoka, od velikog je značaja potvđuju poljoprivrednici.

ŠTA JE POTREBNO?

Pravilnikom o registraciji, prema izmenama koje su stupile na snagu 2. aprila traktori i druga poljoprivredna mehanizacija koja je starija od deset godina, a nije upisana u jedinstveni registar, a iz opravdanih razloga za nju ne postoji dokumentacija od sada će moći da se registruje uz izjavu dva svedoka overenu kod notara da je vozilo u posedu imenovanog lica duže od pet godina kao i dokaz o poljoprivrednom gazdinstvu.

Tačnije, kako se navodi u Pravilniku, uz zahtev se podnosi:

1) dokaz o bavljenju poljoprivrednom proizvodnjom;

2) izjavu datu pod materijalnom i krivičnom odgovornošću potvrđenu potpisima dva svedoka i overenim od strane nadležnog organa na okolnosti kupovine i posedovanja vozila iz koje organ kome je podnet zahtev za upis vozila u jedinstveni registar utvrđuje da li postoji stvarna nemogućnost pribavljanja dokaza o vlasništvu odnosno poreklu vozila i da li je imalac vozila u savesnom i zakonitom posedu vozila najmanje pet godina;

3) potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila, koja sadrži tehničke podatke o vozilu, iz dokumentacije proizvođača ili priznatih kataloga za vozilo, odnosno iz baze podataka Agencije za bezbednost saobraćaja, koju izdaje i overava privredno društvo ovlašćeno za vršenje tehničkog pregleda vozila, koja ne sme biti starija od 30 dana;

4) polisu obaveznog osiguranja vlasnika motornog vozila od odgovornosti za štetu koju motornim vozilom pričini trećim licima;

5) dokaz o uplati propisanih troškova za upis vozila u jedinstveni registar i izdavanje saobraćajne dozvole, registarskih tablica i registracione nalepnice;

6) dokaz o identitetu imaoca vozila (lična karta – za fizička lica, odnosno dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa – za pravna lica).

Vlasnici vozila koji iz oprvadanih razloga nisu u mogućnosti da pribave odgovarajući dokaz o vlasništvu i poreklu vozila imaće mogućnost da vozilo registruju po navedenim uslovima ukoliko do 30. decembra 2024. godine podnesu zahtev uz drugu propisanu dokumentaciju.

(Tpknews.com/N.P.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker