ODLAZAK U BELI SVET: Pusta sela Istočne Srbije, a srpski đaci u tuđim klupama

Nema validnih podataka koliko dece poreklom sa ovih prostora danas pohađa austrijske, švajcarske, nemačke i francuske škole.

Svakako, njihov broj nije mali. Ne zna se ni broj onih koji su bili uspešni studenti na fakultetima evropskih metropola, a danas su cenjeni stručnjaci. Žive i rade u svojoj novoj državi.

Bela kuga i odlazak u beli svet opustošili škole i sela u mnogim opštinama u Istočnoj Srbiji.

Ovaj podatak najbolji je pokazatelj sumorne budućnosti ovih krajeva u Srbiji. Sve više je polupraznih učionica, a u mnogim selima broj đaka od prvog do četvrtog razreda osnovne škole kreće se od jednog do deset. Tako je u okolini dve resavske opštine, u Braničevskom okrugu, selima oko Negotina i u drugim naseljima Istočne Srbije koja imaju najbrojniju dijasporu. Sela su sve starija, stanovnika je sve manje, a školama preti gašenje. Istovremeno u zemljama Zapadne EBela kuga i odlazak u beli svet opustošili škole i sela u mnogim opštinama u Istočnoj Srbiji. vrope broj đaka poreklom iz Srbije iz godine u godinu se povećava.

Malo je država u Evropi kao što je Srbija, koje rađanjem dece ne planiraju svoju budućnost, odnosno ne stimulišu natalitet odgovarajućim dodatkom. Prosto je neverovatno da kod nas roditelji nemaju pravo na ovu vrstu pomoći za treće, četvrto ili neko sledeće dete. Takvim planiranjem osuđeni smo na demografski krah, na prazne učionice i gašenje sela.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker