Za pet godina u požarevačkim osnovnim i srednjim školama 1.040 đaka manje

Iseljavanje roditelja iz zemlje jedan je od glavnih razloga za već zabrinjavajuću tendenciju smanjivanje đaka na teritoriji Grada Požarevca, zaključeno je nakon sagledavanja rezultata upisa u osnovne i srednje škole.

Ostale razloge analiziraju nadležne institucije u saradnji sa obrazovnim ustanovama.

Naime, ove godine u prvi razred osnovnih škola na teritoriji Grada Požarevca upisan je 591 učenik, što je za 75 manje nego prošle godine, dok je za prethodnih pet godina u osnovnim i srednjim školama registrovano 1.040 đaka manje. Ukupan broj učenika svih razreda osnovnih škola je za godinu dana opao za 187 đaka što znači da je nestalo čitavih šest odeljenja u osam škola. Prema zvaničnom izveštaju o upisu u srednje i osnovne škole na teritoriji Grada je 257 učenika manje.

Iako se ne može reći da je negativan trend prisutan svake godine, prvaka je među učenicima svih razreda ove godine ubedljivo najmanje. Najviše je učenika petog razreda, kojih je za čak 156 više nego učenika prvog razreda. Pre četiri godine bilo je iznenađenje što nijedna škola više nema preko 1.000 učenika, dok je 2011. godine u Požarevcu bilo 35 odsto više učenika prvog razreda nego danas.

Poslednji put više od 10.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Požarevcu bilo je školske 2014/15. godine (10.237). Sada ih je 9.197. To znači da je 1.040 učenika manje nego pre 5 godina ili kao da je „nestala“ čitava jedna obrazovna ustanova veličine osnovnih škola „Dositej Obradović“ u Požarevcu ili „Jovan Cvijić“ u Kostolcu.

Ove godine samo osnovna škola Kralj Aleksandar Prvi može da se pohvali kako je upisala osam prvaka više nego prošle godine. Bezmalo je prepolovljena škola iz Bradarca koja je prošle godine imala 47 prvaka a sada tek 24. Jedna gradska škola lagano se gasi. To je bivša Osnovna škola „Njegoš“, sadašnja „Sveti Sava“, koja je upisala samo 50 prvaka.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker