NOVI-STARI JAVNI TUŽIOCI: U Požarevcu i Velikom Gradištu bez promena

Ministarka pravde Maja Popović predstavila je poslanicima listu 37 javnih tužilaca koji se biraju na mandat od šest godina, a među kojima su i dva predložena kandidata za Osnovna javna tužilaštva u Požarevcu i Velikom Gradištu.

Za Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu, na novi mandat imenovana je Snežana Dubajić, dok je za Osnovno javno tužilaštvo u Velikom Gradištu imenovan Saša Milojković.

Skupština Srbije potvrdila je u celini predlog Odluke o izboru na funkciju javnih tužilaca koji je podnela Vlada.

Snežana Dubajić je Pravni fakultet završila u Nišu 2002. godine, dok je pravosudni ispit položila 2005. godine. Ona je svoj pripravnički staž obavila u Okružnom javnom tužilaštvu, gde je nakon položenog pravosudnog ispita nastavila da radi kao stručni saradnik. U decembru 2009. godine izabrana je za zamenika javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Požarevcu.

Za novi mandat javnog tužioca Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikom Gradištu predložen je Saša Milojković. On je ovu funkciju obavljao od 1. januara 2016. godine.

Saša Milojković je završio Pravni fakultet u Beogradu 2000. godine, dok je pravosudni ispit položio 2002. godine. Pripravnički staž obavio je u Opštinskom sudu u Velikom Gradištu, gde je nakon položenog ispita nastavio da radi kao stručni saradnik. Funkciju zamenija javnog tužioca u Opštinskom javnom tužilaštvu u Velikom Gradištu obavljao je do 2009. godine, kada prelazi u Požarevac i postaje zamenik javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u ovog gradu. Od 2003. do 2005. godine postavljen je za vršioca dužnosti u Opštinskom javnom tužilaštvu u Kučevu. Od 1. januara 2014. godine do 31. decembra 2015. godine vršio je funkciju javnog tužioca u Velikom Gradištu.

Inače, Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca sa liste kandidata koju je utvrdilo Državno veće tužilaca (DVT). Prethodno DVT dostavlja Vladi listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

Javni tužioci izabrani su na mandat od šest godina koji počinje 1. januara 2022. godine. Nakon odlučivanja Narodne skupštine, novoizabrani i reizabrani tužioci položiće zakletvu.

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javnog tužioca na predlog Vlade, bira Narodna skupština na period od šest godina i on može biti ponovo biran.

PROČITAJ I

3 Komentari

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker