DEMANT NA TEKST: Suspendovani policajac batinaš iz Donjeg Milanovca postao heroj!

Na adresu redakcije portala “TPKNEWS” stigao je demant informacije koju smo objavili 21. februara 2018. godine, pod naslovom “ČINI SVE DA SE ISKUPI: Suspendovani policajac batinaš iz Donjeg Milanovca postao heroj!“.

Foto: Privatna arhiva

Demant objavljujemo u celosti:

Poštovani,

Ovim putem vam se obraćam povodom članka: ČINI SVE DA SE ISKUPI: Suspendovani policajac batinaš iz Donjeg Milanovca postao heroj!” koji je objavljen 21. februara 2018. godine, na vašem internet portalu, a u kojem ste objavili netačne i neistinite informacije.

Osim toga, u daljem tekstu navodite sledeće: “Podsetimo se, nakon objave portala „TPKNEWS„, da je policajac Bojan Petrović, u vidno akoholisanom stanju u subotu 16. jula 2016. godine, oko 3:00 časova ujutru, bez povoda, brutalno i do iznemoglosti pretukao Damira Ðurića (33) iz Boljetina ispred buregdžinice “SLAVICA” u Donjem Milanovcu”.

Informacije koje ste izneli su apsolutno neistinite s obzirom na to da je krivični postupak i dalje u toku, i to prvostepeni, te da nije presuđeno da sam počinio krivično delo koje mi se stavlja na teret, ja sam u očima zakona, kao i pred sudom NEVIN sve dok se ne dokaže suprotno pravosnažnom presudom. Pretpostavka nevinosti koja mi je garantovana Ustavom R. Srbije i Zakonikom o krivičnom postupku R. Srbije važi, kako za sve ostale tako i za vas. Shodno tome ja nisam nikoga “pretukao, brutalno i do iznemoglosti” kako ste naveli u gore pomenutom članku koji je u najmanju ruku tendenciozan i senzacionalistički. Ovakvim pisanjem kršite moje zagarantovano pravo u čl. 34 stav 3 (“Sl. glasnik RS”, br. 98/2006) koje glasi: ” Svako se smatra nevinim za krivično delo dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda”.

Takođe ovakvim pisanjem utičete i na sam krivični postupak, i osuđujući me unapred zapravo stavljate u nepovoljni položaj od onoga u kome sam se nalazio pre ovog naslova. Time kršite moje pravo na pretpostavku nevinosti koje je, osim Ustavom predviđeno i Zakonom o krivičnom postupku (“Sl. glasnik RS”, br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013 i 55/2014) u članu 3 koji glasi: “Svako se smatra nevinim sve dok se njegova krivica za krivično delo ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda”.

Shodno navedenom zahtevam da objavite odgovor na netačnu informaciju, u skladu sa članom 83 stav 1 Zakona o javnom informisanju i medijima (“Sl. glasnik RS”, br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 – autentično tumačenje) koji glasi: “Lice na koje se odnosi informacija, koja može da povredi njegova prava ili interes, može od odgovornog urednika zahtevati da, bez naknade objavi odgovor u kome ono tvrdi, da je informacija neistinita, nepotpuna ili netačno preneta”.

Takođe zahtevam od vas da ubuduće prepustite ulogu suda samom sudu koji odlučuje u konkretnom postupku koji se vodi protiv mene, da u svim budućim objavama poštujete moje pravo na pretpostavku nevinosti i da mi se javno izvinite zbog netačnih informacija koje ste izneli.

Obaveštavam vas da ste dužni da objavite ispravku bez odlaganja, shodno članu 81 stav 1 Zakona o javnom informisanju i medijima, a u suprotnom biću primoran da ovo pravo ostvarim sudskim putem, u skladu sa članom 83 stav 2 kao i članom 84 stav 1 Zakona o javnom informisanju i medijima.

ODGOVOR NA DEMANT

Kao što je poznato svim čitaocima portala “TPKNEWS”, je da se naša uređivačka politika bazira na brzim, tačnim i istinitim vestima, koje su zanimljive za konzum koji pokrivamo. Takođe, pošto smo samostalni i ne zavisimo od nikoga (slobodni medija) vesti i sve objave radimo, kako bi se reklo: „Ni po babi ni po stričevima“. Ono što je za pohvalu-pohvaljujemo, a što je za kritiku-kritikujemo, bez obzira ko je, šta je i da li je neko na vlasti ili ne. Za nas je važno da su informacije koje iznosimo istinite, a oni koji se ljute zbog iznetih činjenjenica koje im ne odgovaraju, je njihov problem.

Što se tiče javnog izvinjenja koje se od nas traži, za sada neće da ga bude, jer kako nam je već skrenuta pažnja u demantu: “Svako se smatra nevinim sve dok se njegova krivica za krivično delo ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda”.

Shodno tome, da se redakciji “TPKNEWS” 17. jula 2016. godine, obratio brat Damira Ðurića (33) iz Boljetina, koji je dopisniku našeg portala ispričao šta se desilo te subote 16. jula 2016. godine, oko 3:00 časova ujutru, i uz to dostavio i fotografije, a ujedno potvrdili su nam i iz Doma Zdravlja u Donjem Milanovcu da su u subotu ujutru, 16. jula 2016. godine, dežurni lekari sa teškim telesnim povredama i potresom mozga primili Damira Ðurića (33) iz Boljetina. Pošto sud još nije doneo nikakvu presudu, a ni odluku, portal “TPKNEWS” RASPISUJE NOVČANU NAGRADU svakome ko na našoj e-mail adresi: info@tpknews.com, putem poruke na našoj fejsbuk stranici: TPK NEWS ili putem Vibera ili Watsapp-a na broj +381 63 191885 uz zagarantovanu anonimnost sa naše strane, dostavi informacije, fotografije ili video snimak šta se desilo te subote 16. jula 2016. godine, oko 3:00 časova ujutru ispred buregdžinice “SLAVICA” u Donjem Milanovcu, koje ćemo mi predati nadležnom tužilaštvu koje vodi postupak.

(M. Lalić)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker