NESTAŠICA: Od osam opština Braničevskog okruga, sedam nemaju javnog beležnika

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je danas tabelu gradova i opština u kojima osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije ili opštinske uprave nastavljaju da vrše overu isprava i potpisa, jer za njih još nisu imenovani javni beležnici.

Takvih opština i gradova je za sada 77 u Srbiji, a među njima iz Braničevskog okruga su Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica.

U istoj tabeli koja je objavljena na sajtu Ministarstva pravde su radi potpunijeg prikaza navedeni su i oni gradovi odnosno opštine u kojima uveliko rade javni beležnici, i na koji je od danas isključivo vrše overe dokumenata, isprava i potpisa.

Ministarstvo pravde je najavilo da će javnost blagovremeno obaveštavati o svakom novom imenovanju javnog beležnika.

Danas su overe potpisa, rukopisa i prepisa prešle su u isključivu nadležnost javnih beležnika u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani, dok su do sada to paralelno obavljale i opštine i sudovi.

U pitanju različiti poslovi overe, kao što su na primer, overa potpisa, saglasnost roditelja za putovanje dece u inostranstvo, potvrda o životu, overe izjava o isplati kupoprodajne cene, overa ugovora o zajmu, ugovora o zakupu, ugovora o prenosu udela, overa kopije dokumeta, odnosno prepisa…

U skladu sa Zakonom o javnom beležnišvu overu potpisa, prepisa i rukopisa vrše i javnobeležnički pomoćnici i pripravnici koji su upisani u imenik komore.

U ovom trenutku u Srbiji radi 152 beležnika, 26 pomoćnika i 248 pripravnika.

Kada su u pitanju cene beležničkih usluga, javni beležnici rade po tarifama iz 2014. godine, koje su niže od opštinskih, dok su u nekim segmentima više od sudskih tarifa.

Sva oslobođenja koja su postojala prema dosadašnjim propisima a odnose se na socijalna davanja, na overu dokumenata koja se tiču zaposlenja ili upisa u škole ostaju, odnosno beležnici će sve te overe raditi besplatno, kao što su to činili sudovi i opštine.

Zakonom o overi potpisa, rukopisa i prepisa, koji je usvojen u avgustu 2014. godine, predviđeno je da u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, te poslove nastavljaju da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova, kao i opštinske uprave.

TPKNEWS/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker