NARKO-BIZNIS U VLAŠKOM DOLU: Otac i sin ukrali skoro 24 tone hemikalija za pravljenje narkotika?

Otac i sin B. M. i I. S. iz Vlaškog Dola kod Požarevca, uhapšeni su nakon što je na njihovom imanju pronađeno 23,6 tona materije za pravljenje sintetičke droge i 250 litara amfetamina.

Foto: MUP

Sumnja se da su uhapšeni otac i sin praktično nameravali da nastave biznis čuvenog Milana Zarubice, poznatog po nadimku “kralj sintetičkih droga”, pošto su hemikalije pronađene kod njih ranije pripadale Zarubici.

– Sumnja se da je benzin-hlorid, koji se koristi za pravljenje sintetičkih droga, a koji je bio na imanju B. M. i I. S., ukraden iz jednog skladišta. Taj benzin-hlorid se u tom skladištu nalazi još od 2011, kada je Milan Zarubica bio uhapšen zbog proizvodnje narkotika, a firma u kojoj je on bio jedan od rukovodilaca zatvorena. Ta hemikalija je tada oduzeta od Zarubice i bila je sklonjena u jedno skladište – objašnjava naš izvor iz istrage.

Ovaj neverovatni slučaj otkriven je polovinom decembra, kada je policija vršila pretres kuće oca i sina, inače dobro poznatih policiji. – U njihovom dvorištu bilo je 23,6 tona benzin-hlorida. Pored toga, otkriveno je i pet kanistera od po 50 litara amfetamina.

Proverava se na koji način su B. M. i I. S. došli do benzin-hlorida i amfetamina.

Ima indicija da je benzin-hlorid bio zaplenjen od Zarubice i skladišten na jednom stovarištu, ali da su ga oni ukrali i koristili za sopstvenu proizvodnju nedozvoljenih psihoaktivnih supstanci – objašnjava izvor. B. M. i I. S. saslušani su u tužilaštvu, a kako nezvanično saznajemo, tvrdili su da nemaju veze sa narkoticima, niti krađom benzin-hlorida.

– I. S. je navodno rekao da on nije u dobrim odnosima sa svojim ocem, da ne govore i da on uopšte ne živi u kući u kojoj su nađene hemikalije. I. S. zaista ima prijavljeno prebivalište u domu svog brata, ali dosadašnja istraga je pokazala da ipak živi s ocem – priča izvor i dodaje da je i M. B. izneo odbranu na saslušanju.

– B. M. je istakao da je materiju u burićima u njegov dom doneo izvesni čovek iz Pančeva, čiji identitet ne sme da otkrije, te da je mislio da su to hemikalije za pravljenje sapuna i deterdženata – kaže sagovornik.

Kako naš izvor ističe, od trenutka pronalaska materijala na imanju osumnjičenih nalazi se policija.

– Policijski službenici čuvaju burad sa benzin-hloridom jer je reč o izuzetno opasnoj materiji, koja je toksična i kancerogena, a mogla bi i da eksplodira ako se pravilno ne transportuje – objasnio je izvor.

Meštani Vlaškog Dola potvrdili su nam da se u selu nalazi policija, “koja čuva neke buriće”.

– Ne bih komentarisao uhapšene komšije, oni meni ne smetaju, takvi su kakvi su samo za sebe – kratko je rekao jedan meštanin sela.

KO JE MILAN ZARUBICA

Doktor Milan Zarubica, jedan od najvećih proizvođača sintetičke droge na Balkanu, nazvan i “kraljem amfetamina”, trenutno robija u Makedoniji, gde je uhapšen 2017. u zajedničkoj akciji srpske i makedonske policije, jer mu je u ilegalnoj laboratoriji pronađeno 300 kilograma droge kaptagon, koju zovu i “hemijska hrabrost” i “lek džihadista”, a koju koriste borci Islamske države.

Dr Milan Zarubica/Foto: Facebook

Zarubica, inače nekada ugledni doktor iz Zemuna, prvi put je uhapšen 2003. zbog proizvodnje sintetičke droge i osuđen na 11 godina zatvora. Kada je, tokom izdržavanja kazne, postao “slobodnjak”, ispostavilo se da je nastavio da se bavi istim poslom, pa je ponovo uhapšen u maju 2011. Priznao je krivicu i osuđen je na još tri godine zatvora. Na suđenju je, kako su mediji preneli, tvrdio da on ne pravi drogu, već lekove za koncentraciju.

BOGATI DOSIJE UHAPŠENOG OCA I SINOVA IZ VLAŠKOG DOLA

Osumnjičeni B. M. i njegovi sinovi I. S. i A. N. dobro su poznati policiji po više krivičnih dela.

– Otac ima čak 20 presuda za različita krivična dela, a hapšen je i u slučaju jednog poznatog striptiz bara i diskoteke, za koju se sumnjalo da je paravan za prostituciju, ali to nije dokazano – navodi izvor.

– Sinovi su hapšeni pre nekoliko godina zbog krađa u poštama, a A. N. se i dalje nalazi na robiji. Navodno, do sefova su dolazili postavljanjem dinamita. A. N. je navodno suđeno i zbog pokušaja ubistva braće iz jednog sela u okolini Požarevca. Inače, jedino I. S. ima ime koje je dobio na rođenju, B. M. i A. N. su promenili imena – priča izvor.

ODREĐEN PRITVOR DO 30 DANA

Protiv Ivana Stevića (24) iz Vlaškog Dola kod Žabara, Osnovni sud u Požarevcu odredio je pritvor od 30 dana zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Pritvor mu je određen da ne bi uticao na svedoke, da ne bi pobegao i da ne bi ponovio krivično delo.

Iz izvora bliskog policiji, saznajemo da je osumnjičeni saslušan u prisustvu dvojice branioca i da se tom prilikom pravdao da ne zna otkud burad na njegovom imanju, jer on tamo i ne živi, već kod strica. Za delo za koje se on tereti, zakonom je zaprećena kazna od 2 do 8 godina zatvora.

(Tpknews.com/Kurir/M.V.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker