OD SLEDEĆE GODINE NOVI PROPIS: Mnogi građani Srbije neće više moći da registruju kola

Od jula naredne godine biće obavezno merenje ovalnosti kočnica na tehničkom pregledu.

Ukoliko ta vrednost nije manja od 20 odsto po točku, vlasnici neće moći da registruju automobil, jer će se sistem za kočenje tretirati kao neispravan. U Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda upozoravaju da je postavljena granica veoma rigorozna i da neće moći da je ispoštuje ogroman broj vozila.

Oni predlažu da se dozvoljeni procenat odstupanja poveća, što bi odredili stručnjaci, ili da se ovo merenje ne obavlja. Profesor Saobraćajnog fakulteta Ivan Ivković kaže, za Novosti, da u ovom trenutku ili bliskoj budućnosti nije nužno da se ovalnost kočnica, u granici od 20 odsto, uvrsti kao norma za ocenu ispravnosti kočnog sistema.

– Bezbednije je vozilo kome je izmerena manja ovalnost kočnica po svakom točku, ali ne radi se o presudnom faktoru – objašnjava Ivković. – To je potrebno uvesti kao kriterijum ispravnosti kočnog sistema, ali ovalnost u granicama od 20 do 30 odsto ne ukazuje da su performanse i efikasnost kočnog sistema u tolikoj meri narušeni da je vozilo potrebno proglasiti neispravnim, pišu Novosti.

Moguće je, kako ocenjuje Ivković, da će propisana norma biti problem za veliki broj vozila imajući u vidu da je prosečna starost putničkih automobila u Srbiji oko 17 godina. Slobodan Valdevit iz NATP ističe da će novi propis žestoko da pogodi naš vozni park, a ne utiče na bezbednost.

– Ovalnost bi morala da bude znatno veća od 20 odsto da bi vozilo bilo nebezbedno – kaže Valdevit za naš list. – To se ne oseća na uređaju, nijedan vlasnik ne može da primeti ni mnogo veći procenat odstupanja. Кada pedala počne da se pomera gore-dole prilikom kočenja ili kada pravi vibraciju tada je deformacija znatno veća od 20 odsto, pišu Novosti.

U julu naredne godine se navršava rok od tri godine koji je dat tehničkim pregledima da prilagode svoje objekte za merenje ovalnosti diskova. Neki su to već učini i primenjuju ovaj propis. I sadašnja situacija je, kako ocenjuje Valdevit, prilično apsurdna, jer vlasnik vozila može da bira da li će ići na tehnički kod nekog ko meri ili kod onog ko to ne čini. Vozači treba da znaju da čak ni novi disk nije garancija da će biti zadovoljeni traženi procenti.

– Dešavalo se da su na tehničkom “pali” automobili koji su došli sa potpuno novim diskovima, jer sve zavisi od proizvođača i kvaliteta – naglašava Valdevit.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Glupost, redovno nas bombardujete glupim click-byte naslovima da bi na kraju od svega toga bilo ništa!
    Novinari ste, kao bajagi, trudite se da izveštavate realno!

  2. ma sta glupost videces kada ti proglase tehnicki neispravno vozilo zbog snopa na faru koji nije u datom opsegu i sijaset drugih gluposti, na primer brzine ventilatora ako jedna neradi tehnicki si neispravan. kazacete pricam gluposti ali sam imao priliku da procitam novi pravilnik po kome tehnicki ce morati da postupaju

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker