ŽAGUBICA, SRPSKI ELDORADO: „Neko će od zlata dobro da zaradi, ali to neće biti narod“

Na lokalitetu Čoka Rakita u opštini Žagubica pronađeno je bogato ležište zlata, potvrdila je resorna ministarka Dubravka Đedović, najavivši ekonomski boljitak za Srbiju. Ipak, geolog Branislav Božović navodi da senzacionalne najave iz ministarstva imaju za cilj brži dolazak do profita, ali ne za građane Srbije.

Foto: Shutterstock

Do danas je realizovanim istražnim aktivnostima na lokalitetu Čoka Rakita pronađeno bogato ležište zlata, čije su preliminarno određene dimenzije 500m x 250m x 80m, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Geolog Branislav Božović isitče da je u startu problem u korišćenju termina „ležišta zlata“, jer iz toga možemo zaključiti da je zlato samorodno.

„To je zlatonosna ruda. Važno je to znati, kako se ne bi predemenzioniralo. Ministarstvo bi moralo da izađe sa više informacija, kako bi se ispostavilo da je to isplativo, a ne samo da to bude vest koja će da frapira javnost“, ističe Božović.

Dodaje i da je izjava „koje bombarduju“ bilo puno.

„Niko ne kaže da se takva ležišta istražuju mnogo duže, potrebno je puno vremena za utvrđivanje koliki bi bio profit Srbije. Ne radi se za potrebe Srbije, već da se što pre prodaju koncesije, kako bi se uzeo novac unapred. Neko će profitirati unapred, a to nije narod Srbije, navodi Božović ističući da se eksploatacija zlata radi dugi niz godina, a da je nakon toga neophodno razviti održivo rudarstvo.

Božović ističe da izjave ministarstva, poput ove o zlatu, vode u čistu senzaciju.

„Narod očekuje boljitak i bogatstvo u nekom bržem vremenu, to je nemoguće“, podvlači Božović.

Čoka Rakita se nalazi u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok. Preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto.

Dubravka Đedović ističe da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

„Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi“, poručuje ministarka.

Navodi da su rezultati istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu ohrabrujući u smislu rezultata sa visokim sadržajem zlata, kao i mogućnosti dobijanja istog kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces.

Ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu Timok kod Žagubice, koji se realizuje od strane kanadske kompanije Dundee Precious Metals INC koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata.

„Ovo otkriće je značajno i sa aspekta potencijalnog značajnog povećanja resursa i rezervi rude zlata u Republici Srbiji“, navela je ministarka.

Pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još uvek ne znače otvaranje rudnika. Tokom ovog procesa, pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima se postepeno povećava, što ide u prilog našoj zemlji i njenom prosperitetu.

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

4 Komentari

  1. * ,,AFRIČKI KONGO RUDNIK ,,
    koji katastrofalno zagađuje zone vodoizvorišta ,slivove i okruženje reke Pek(124 km) ,reke Mlava (146 km) i Porečke reke…
    ** I SAMO ZA NJEGA I NEGOVO POVEZIVANJE DA AUTOPUTEM BEOGRAD/NIŠ RUDNIKOM ,,ZIĐIN,,
    U BORU (I NJEGOVIM TAMOŠNJIM TEHNOLOŠKO -PRERAĐIVAČKIM KAPACITETIMA) …
    personalno-autorsko sultanski …
    ,,,AFRIČKI RUDNIČKI KONGO KORIDOR,, .
    *** U OVOM namenski,unapred ,perfidno i netransparentnomSAOBRAĆAJNO ,a time i na svaki drugi način ,POTPUNO IZOLOVANOM ,skrajnutom i nevidljivom ,,AFRIČKOM KONGO REGIONU,,
    ISTOČNE SRBIJE.
    **** JEDINOM takvom regionu U EVROPI U 21.VEKU.
    ***** I JEDINOM REGIONU U SRBIJI I EVROPI U KOME JE NAJSTROŽIJE CENZURISAN I BLOKIRAN I NJEGOV TRANSEVROPSKI
    (ATTLANSKI OKEAN -CRNO MORE) ,,KORIDOR ŽIVOTA,,/,,ZABRANJENI KORIDOR ( Multimodalni saobraćajni koridor -Istok(Crnimorski koridor ) .
    P.S. Princip i zakon :
    ,,SPOJENIH SUDOVA,, …zar ne ?
    Jel treba potpis…?
    I pozdrav iz 🚞

    1. Blokiran je tvoj mozak, a pisanje ti nažalost, još nije cenzurisano. Sjaši već jednom sa tim koridorima i idi leči se.

  2. 😂😂😂 …a evo i botova…😂😂😂
    tako da je svebaš kako treba…i komplet…😂😂😂
    I kako beše ona naša narodna poslovica…
    ,,Da se Srbi i Vlasi ne doste….,, ..tako nešto…😂😂

  3. Narod dobro treba da razmisli kakva ga budućnost čeka. Setite se kakve su bivše i sadašnje kolonije iz kojih je izneto svo rudno bogatstvo i šta je ostalo narodu. Da se ne zaboravi da tamo deca umiru od gladi i bolesti, da je siromaštvo nevidjenih razmera. Stranci će iz Žagubica odneti zlato, narod će raseliti i ostaviti otrovna jalovišta i zatrovane vode. Tako će pasti još jedan stub ekološki čistog dela Srbije. Vučić i njegova bagra će strpati debelu proviziju u svoje džepove i čekati povoljnu priliku da zbrišu, a kada se narod bude osvestio shvatiće da je od Države Srbije malo šta ostalo. Tarabići su na to i mislili kada su protekli svi Srbi za pod jednu šljivu. Nisu oni mislili na broj Srba već na veličinu teritorije Srbije. Istočnu Srbiju je Vučić na ime kredita dao Kinezima, deo Vojvodine Arapima a drugi deo oteo njegov brat i kum, Kosovo Šiptarima… Ako narod dozvoli iskopavanje zlata zarad site koju će dobiti laku noć Srbijo, dobro jutro pustoši.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker