SILA ZAKON MENJA: Dijaspora ove godine neće u Srbiju za praznike!

Iako su božićni i novogodišnji praznici, tradicionalno, prilika da Srbi iz dijaspore dođu na odmor u maticu, njihov dolazak u Srbiju će ovog puta izostati zbog pandemije COVID-19 i strožih mera koje su uvele države iz kojih dolazi najviše naših sunarodnika – Austrije, Švajcarske, Nemačke i Italije.

Željni su da dođu u svoju zemlju, da vide rodbinu i prijatelje, „napune baterije“ u rodnom kraju, proslave praznike uz ovdašnju tradiciju i običaje, ali ovog puta, kako kažu, sila zakon menja, pa će Božić i Novu godinu obeležiti u zemljama u kojima žive i rade, u poštujući mere uvedene zbog koronavirusa.

U Austriji 19. decembra na snagu stupaju štrože mere za ulazak u zemlju osobama koje se vraćaju iz “korona rizičnih” regiona, a to znači – obavezan desetodnevni karantin što onemogućava blagovremeni povratak na posao.

Osobe koje se vrate iz zemalja koje važe kao rizične, moći će, prema namerama austrijske vlade, da se „oslobode“ karantina negativnim PCR testom, ali najranije posle pet dana izolacije.

Dužina trajanja mera – do 10. januara jasno pokazuje da su „meta“ Srbi zbog pravoslavnog Božića.

Ipak, većina građana Srbije u Austriji zbog situacije sa COVID-19 i s njom povezanom neizvesnošću, nije ni planirala da putuje u otadžbinu, pa je pogodila one retke, koji su žarko želeli u domovinu.

Slična je situacija i sa Srbima u Švajcarskoj, koja je prošle nedelje vratila Srbiju na „crvenu listu“ – spisak zemalja za koje je obavezan desetodnevni karantin po povratku u tu državu.

Nova lista će se primenjivati od 14. decembra, a uz Srbiju na njoj su iz regiona još Hrvatska, Severna Makedonija, Slovenija, Mađarska.

Dok traje karantin, nema napuštanje kuće, a ko prekrši meru izolacije biće kažnjen po epidemiološkom zakonu, novčanom kaznom do 10.000 švajcarskih franaka, što je, svakako, „paprena“ suma.

Ista je situacija i u susednoj Italiji i Nemačkoj – poseta zavičaju ostaće za neka bolja vremena, kada prođe pandemija.

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker