UBEDLJIVA POBEDA: “Vlasi za Srbiju” osvojili 22 mandata, “Gergina” samo 1 mandat

Prema 96% do sada obrađenog izbornog materijala lista “Vlasi za Srbiju” je osvojila 22 dok lista “Gergina” samo 1 mandat.

Izbori za Nacionalne savete na kojima su u nedelju 4. novembra, pripadnici 22 nacionalne manjine birali svoje predstavnike, završeni su zatvaranjem birališta u 20 sati, bez većih incidenata i primedbi.

Vlaška nacionalna manjina u Srbiji glasala je za dve izborne liste: “Vlasi za Srbiju” čiji je nosilac liste Novica Janošević iz Kučeva, i Udruženje „Gergina“ Negotin, čiji je nosilac liste primarijus dr Siniša Čelojević.

Nakon 96 % obrađenog materijala na nivou cele Srbije, lista “Vlasi za Srbiju” je osvojila 22, a “Gergina” samo 1 mandat.

Screenshot

Na području opštine Kučevo najbrojnija nacionalna manjina je vlaška. Glasalo se na četiri izborna mesta i prema preliminarnim rezultatima koje je saopštio Izborni štab liste “Vlasi za Srbiju”, 1.598 birača, odnosno 66,12 odsto, glasalo je za listu broj 1, dok je za listu broj 2 glasalo 25 pripadnika vlaške nacionalne manjine, odnosno 1,03 odsto.

Na području opštine Veliko Gradište, prema preliminarnim rezultatima, 165 pripadnika vlaške nacionalne manjine glasalo je za listu broj 1, a za listu broj 2 svega četiri.

U Petrovcu na Mlavi glasalo se na 11 biračkih mesta. Prema preliminarnim rezultatima, od 2.727 pripadnika vlaške nacionalne manjine, glasalo je 2014 Vlaha, odnosno 74 odsto. Ubedljivu pobedu odnela je lista broj 1- “Vlasi za Srbiju”, koju je podržalo 1.972 glasača, odnosno 99%, dok je za izbornu listu Udruženje „Gergina“ Negotin, glasalo svega 24 birača.

U Žagubici 900 Vlaha je glasalo za prvu, a 15 za drugu listu, u Malom Crniću 190 birača je podržalo takođe prvu listu “Vlasi za Srbiju”, a 10 Udruženje „Gergina“ Negotin. U Žabarima je za listu broj 1. glasalo 177 glasača, a za listu broj 2. četiri birača, dok je u Golubcu glasalo svega 10 pripadnika vlaške nacionalne manjine, 6 za prvu listu, a 4 za drugu.

Krajnji rok za saopštavanje končanih rezultata izbora za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina je četvrtak, 8. novembar u 20 časova.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker