Međunarodni,,Majski susreti’’ folklora u Braničevu

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva ,,Braničevo’’ i Mesne zajednice Braničevo, u opštini Golubac, 14. maja,  održavaju se osmi i prvi po redu Međunarodni ,,Majski susreti’’ folklora kao i deset godina postojanja društva.

Kulturno umetničko društvo ,,Braničevo’’ iz Braničeva, koje se ranije zvalo ,,Stanko Obretković’’, formirano je 1984. godine, sa ciljem da okupi mlade čija je misija bila da prikuplja i obrađuje naše narodno pevačko i muzičko blago i da na taj način neguje igre i pesme našeg naroda predstavljući ih u našoj zemlji i inostranstvu.

Od 2007.godine društvo je preregistrovano pod nazivom Kulturno umetničko društvo ,,Braničevo’’, koje danas ima nekoliko sekcija i broji 122 člana.

U Kulturno umetničkom društvu ,,Braničevo’’, najbrojnija i najaktivnija je folklotrna sekcija koja broji 88 članova svrtstanih u dečji, priprepremi i izvođađački ansambl.

Kulturno umetničko društvo iz Braničeva okuplja i organizuje decu i omladinu iz sela i koje kroz igru, pesmu, druženje i putovanja formira ih u socijalno zdrave i društveno korisne ličnosti.

Kulturno-umetničko društvo kao čuvar narodnih običaja i tradicije poseduje i svoju etno postavku opremljenu tradicionalnim pokućstvom – krevetima, tronošcima, narodnim nošnjama, preslicama, vretenima i posuđem s kraja 19. i početkom 20. veka…

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker