DRAMATIČNA SITUACIJA: Manjak lekara u požarevačkom Domu zdravlja

Požarevački Dom zdravlja obuhvata ogranak u Kostolcu, Medicinu rada i ambulante u osam seoskih naselja, i svuda je prisutan manjak lekara.

Dom zdravlja u Požarevcu

Za razliku od Opšte bolnice u Požarevcu u kojoj nema manjka medicinskih kadrova, u Domu zdravlja situacija je skoro dramatična, jer je broj lekara za tri godine sa 110 pao na 63!

Da bi ova ustanova mogla da funkcioniše, neophodna su nova zapošljavanja, jer pokriva područje sa više od 60.000 stanovnika, od čega je 12.000 dece i studenta.

2015. godine u Domu zdravlja Požarevac radilo je 110 lekara. Od tada pa do danas broj medicinskih kadrova pao na svega 63, jer su neki otišli u penziju ili u inostranstvo.

U Kostolcu radi samo osam lekara, a pet ih nedostaje, jer je na njih upućeno 25.500 osiguranika. Tu je i oko 3.000 radnika u elektranama i na kopovima, kao i još hiljadu pristiglih sa strane, iz “Goše” i “Obilića”, koji su angažovani kao izvođači radova u TE Kostolac.

Sa lekarima ima problem i Hitna pomoć, koja ima osam lekara, po četvoro na neodređeno i na specijalizaciji. To je malo i po važećim normativima koji dozvoljavaju 12 lekara, jer bi trebalo da bude bar 17-18 lekara.

Problem je i u Medicini rada, u kojoj je zaposleno osam lekara, a treba da ih bude dvostruko više, ali i u seoskim ambulantama.

Međutim, manjka lekara nema samo u zdravstvenim ustanovama, već i na evidenciji Službe zapošljavanja. I da se dozvoli trenutno zapošljavanje deset lekara, ne bi mogao da se popuni broj, jer ih nema na tržištu rada. Mnogi otišli na rad u inostranstvo. Na evidenciji požarevačke Službe zapošljavanja trenutno na posao čekaju samo četiri lekara.

U Opštoj bolnici u Požarevcu situacija je znatno bolja, jer tamo medicinski kadrovi ne nedostaju.

U Opštoj bolnici u Požarevcu trenutno ima 170 lekara i 50 medicinskih sestara, tako da manjka kadrova nema. Situacija je znatno poboljšana prošle godine, kad je na neodređeno zapošljeno 80 ljudi.

Nedavno je obavljen razgovor predstavnika Gradske opštine Kostolac i Ministarstva zdravlja, u vezi s manjkom lekara u Kostolcu. Iako je i dalje na snazi zabrana zapošljavanja u javnim službama, dogovoreno je da se uskoro nađe način za angažovanje bar još dva lekara.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker