Poseta atašea za kulturu Ambasade Japana opštini Veliko Gradište (VIDEO)

U poseti opštini Veliko Gradište boravila je juče ataše za kulturu Ambasade Japana u Srbiji, gospođa Jukina Gonda. Nju je u svom kabinetu primio predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, sa saradnicima i gostima.

U srdačnoj atmosferi, predsednik Milić predstavio je opštinu i njene potencijale gospođi Gonda koja se ovde nalazi prvi put. On je iskoristio priliku da ispriča i neke zanimljive detalje koji povezuju ovu opštinu i Japan, između ostalog i karneval, održan dvadesetih godina prošlog veka kao i 1962. godine, sa učesnicama u japanskim kimonima, čija se fotografija čuva u Narodnoj biblioteci kao i strip o neobičnom susretu sa japanskim diplomatom koji je na proputovanju naišao pravo na odličnog poznavaoca japanskog jezika u centru našeg grada.

Prilikom susreta bilo je reči i o idejama za investicije, a predsednik je zamolio za pomoć u nabavci sanitetskog vozila za prevoz bolesnika na dijalizu kojih je u opštini sve više.

Opština Veliko Gradište je opština sa kulturnim, turističkim, privrednim, energetskim i poljoprivrednim potencijalima sa povoljnim uslovima za ulaganje i razvoj, a izuzetan napredak ostvarila je kroz razvoj sportskog turizma dok su u toku veći projekti u oblasti sporta i turizma na Srebrnom jezeru.

“Želja nam je da negujemo prijateljske odnose jer što više prijatelja imamo kvalitetnije ćemo i živeti.“, poručio je Milić.

Gospođa Jukina Gonda izrazila je zadovoljstvo ovom posetom te vezama između Japana i Velikog Gradišta. Kako još nije posetila Srebrno jezero, ovo je bila prilika da obiđe i ovu, sve značajniju turističku destinaciju, ali prvenstveno, mesto duž šetališta na obali Dunava na kojem opština želi, u znak prijateljstva, da postavi japanske tradicionalne kuće gde bi se negovala japanska tradicija i kultura.

Sastanku je, pored predsednice Skupštine opštine, njenog zamenika i zamenika predsednika opštine, prisustvovao i naš poznati japanolog i direktor IP “Prosveta“, gospodin Dragan Milenković, prva jaka veza Velikog Gradišta i Japana i osnivač Srpsko-japanskog društva. On je kroz anegdote dočarao duh Japana u ovom malom mestu.

Naša najuspešnija srpska karatistkinja, evropska i svetska šampionka i predsednica KK “Nippon“, gospođa Tanja Petrović. izrazila je želju da na Srebrnom jezeru formira “Budo park“ koji je godinama uspešno vodila na Adi Ciganliji u Beogradu. U Tanjinoj kući na Jezeru već niz godina trenira četrnaestoro reprezentativaca u karateu koji se, pored svih dopunskih aktivosti, sreću i sa drugim sportistima koji ovde treniraju. Park bi im, kao i mnogobrojnim turistima, pružio mogućnost da osete jedinstveni duh i osobitost japanske kulture.

TPKNEWS/SOVG

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker