NOVOGODIŠNJI POKLON OD DRŽAVE: Od 1. januara poskupljuje porez na imovinu, TV pretplata, benzin, cigarete…

Građanima Srbije će od 1. januara naredne godine mesečno za osnovne račune biti potrebno i po nekoliko hiljada dinara više.

Najavljena su poskupljenja goriva, cigareta, TV pretplate, a pojedine opštine će povećati porez na imovinu, kao i račune za vodu… Izmenama pojedinih zakona propisane su veće akcize i takse, pripremljene su nove prosečne vrednosti kvadrata nekretnina, a pojedine režije poskupele su posle četiri stagnacije cena. Takođe, stanje na svetskom tržištu utiče i na cene pojedinih roba i usluga i u Srbiji, što će uticati i na rast cene goriva.

Vozači bi već od sledećeg meseca mogli da očekuju nove cenovnike na benzinskim pumpama, pošto je vrednost nafte na svetskim berzama porasla čak za 33 odsto u poslednjih mesec i po.

Sirova nafta “brent” je prošle nedelje, prvi put od marta, na svetskim berzama dostigla vrednost od 50 dolara po barelu.

Poznavaoci prilika očekuju da će se to odraziti i na cenu goriva u Srbiji, koje bi već u januaru moglo da poskupi od dva do četiri dinara po litru. Ipak, nešto je realnija procena da bi se globalna dešavanja mogla preliti na srpsko tržište tek za dva ili tri meseca, jer otrilike toliko unapred srpski naftaši kupuju sirovinu na svetskoj berzi.

Prema predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizama u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana, a prvo koje će se desiti biće već u januaru naredne godine i to za 10 dinara po paklici.

Posle prošlogodišnjeg poskupljenja TV pretplate, sa 220 na 255 dinara mesečno, od 1. januara će sve građane Srbije dočekati još viša taksa za javni medijski servis. Naime, predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse, koji je ušao u skupštinsku proceduru, propisano je da će se pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. povećati sa dosadašnjih 255 dinara na 299 dinara.

Cena alkoholnih pića će takođe skočiti za nekoliko dinara. Nije mnogo, naravno, ukoliko ne pijete mnogo. Ukoliko ste redovni konzument alkohola, shvatite ovo poskupljenje kao priliku da popravite zdravstvene navike.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker