HTELI TO ILI NE: Obavezno korona vakcinisanje u Srbiji kreće za manje od mesec dana

Američka kompanija ‘’Fajzer’’ i njen nemački partner ‘’Bajontek’’ predali su juče srpskoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korona virusa u Srbiji.

Foto: Gtres

Do kraja nedelje u ALIMS stiže i ruska vakcina protiv koronavirusa ‘’Sputnjik V”, što znači da bi obe vakcine mogle praktično istovremeno da dobiju dozvolu za korišćenje, a sa imunizacijom zdravstvenih radnika bi moglo da se počne već za dve nedelje.

Velika Britanija juče je postala prva država na svetu koja je odobrila upotrebu ‘’Fajzerove” i ‘’Bajontekove” vakcine, a istog dana ova kompanija je podnela zahtev za odobrenje vakcine i u Srbiji.

To je, kako se nezvanično saznaje, ugovoreno na sastanku predstavnika tih kompanija sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

– ALMS bi već za sedam dana po prijemu vakcina mogao da ih odobri, što bi bio rekordni rok. U tome bi veliku ulogu i pomoć odigrala dokumentacija iz Velike Britanije, koja je juče odobrila upotrebu te vakcine. Naravno, biće registrovana ukoliko ispuni sve kriterijume. Time bi Srbija bila među prvih nekoliko zemalja sveta koje će sprovesti masovnu vakcinaciju – navodi dobro upućeni izvor i dodaje da će ugovori o kupovini ovih vakcina biti danas na sednici Vlade Srbije.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je da će eksperti u toj agenciji početi da procenjuju dokumenta i „temeljno“ proučiti sve faze testiranja, da bi potvrdili efikasnost i bezbednost vakcine.

– Mi moramo kao regulator da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li ima osobine koje se zaista tvrde – , istakao je Zelić i dodao da je najbitnije da se utvdi da su vakcine bezbedne za građane.

On je kazao je da bi bilo najbolje da Srbija ima nekoliko vakcina, jer će onda moći i kritički da ih procenjuju.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Kako to sad? Brnabićeva rekla da je vakcina dobrovoljna. Dali sam ja to nešto propustila? I kako to stižu vakcine a objavljeno da nam Evropa daje vakcine tek u maju. Da nije dr. Kon izdejstvovao s obzirom da je njihov saradnik? A jel će to naši stariji iz Domova da budu zamorčići s obzirom da vakcina nije testirana na životinjama? Ja sam za to da vakcinu prvo prime dr. Kon, Lončar i predsednik a mi ostali malo da sačekamo.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker