KRIZNI ŠTAB DANAS ODLUČUJE: Pored omikrona, na stolu i karantin za gastarbajtere iz Austrije, Italije i Nemačke?

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa biće održana danas u 15 sati.

Foto: Beta

Među glavnim temama o kojima će se razgovarati je širenje nove varijante virusa korona – omikron, zimski raspust, ali i mogućnost produženja važenja kovid propusnica.

Sve je više evropskih zemalja u kojima je potvrđen omikron, a da se mutiran virus polako približava i Srbiji govori podatak da je detektovan u Nemačkoj, Austriji i Italiji. Lekare u medicinskom delu Kriznog štaba posebno brine što su to zemlje u kojima privremeno radi najviše naših građana, a koji pred novogodišnje i božićne praznike dolaze u Srbiju na odmor.

Njihov predlog je da se uvede dvonedeljni kućni karantin za sve putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je potvrđena nova varijanta virusa. Međutim, malo je verovatno da će predlog biti usvojen, te je najizvesnije da će se to odnositi samo na putnike iz sedam južnoafričkih zemalja – Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesotoa, Mozambika i Malavija.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” predložio je je da se “stranim državljanima koji nemaju regulisan boravak u Srbiji, a koji dolaze iz navedenih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, zabrani ulazak u Srbiju.

Za državljane Srbije koji dolaze iz tih zemalja obavezan je negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili sertifikat o potpunoj vakcinaciji izdat od države koja sa Srbijom ima zaključen sporazum o priznavanju vakcinacije. U zemlju se može ući i sa potvrdom o preležanom kovidu, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci.

Za putnike iz tih zemalja obavezan je kućni karantin u trajanju od 14 dana, kao i testiranje u roku od 24 časa od momenta ulaska u Srbiju. Predviđena je i obaveza testiranja nakon sedam dana od primene mere karantina, uz dnevnu kontrolu poštovanja karantina od strane MUP-a.

U slučaju da su pozitivni, putnici se kolima Hitne pomoći smeštaju u izolaciju u kovid bolnicu Batajnica.

(Tpknews.com/Euronews Srbija)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker