“NEĆEŠ VAKCINU-NEĆEŠ NI PREKO GRANE”: Kovid-pasoš uslov za putovanje u inostranstvo u budućnosti?

Informacije o tome da li je neko preležao koronu, da li je i kada radio PCR test, i da li je primio vakcinu – sve ovo bi u budućnosti moglo da se nađe u vašim „kovid-pasošima“.

Foto: BBC

Ova ideja uveliko se razrađuje u mnogim zemljama, a za nju se najviše zalažu turistički radnici i avio-kompanije koje se nadaju da bi u vreme pandemije mogla da im donese spas. Naravno, ništa protiv nemaju ni obični građani koji su uvereni da bi tako u budućnosti mogli lakše da putuju na omiljene destinacije koje su im skoro godinu dana bile nedostupne.

Pojedine svetske aviokompanije već su najavile uvođenje “kovid-pasoša” kao uslov za let u budućnosti. Tako je australijski „Kvantas“ naveo da će vakcinacija protiv kovida biti obavezna za sve njene međunarodne putnike, ali se razmatra uvođenje istog uslova i na domaćim letovima.

“Turizam i saobraćaj su na globalnom planu u izuzetno teškoj situaciji, te je potpuno normalno da se fokus stavlja na mogućnost rada jer je to jedini način da se opstane”, kaže za direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

– U tom kontekstu razumem ovakvu inicijativu. S jedne strane, ona je logična i omogućila bi, verovatno, nesmetano putovanje, ali s druge strane može biti i ograničavajući faktor uzimajući u obzir nepoznanice po pitanju vakcina i deo stanovništva koji ima negativan stav po tom pitanju – ističe Seničić.

Kako kaže, ukoliko se ovakav princip utvrdi kao model poslovanja, to može da doprinese povećanju turističkih putovanja, ali može izazvati i određene negativne posledice.

– Verujem da bi ovakva regulativa svakako imala i negativne posledice, a da bi vremenom, ukoliko opstane kao model, imala i uticaj na odluku ljudi da li da se vakcinišu ili ne – kaže Seničić.

O načinu funkcionisanja zasad postoji više opcija, a najrealnija je aplikacija koja bi bila povezana sa zdravstvenim sistemima i funkcionisala putem skeniranja koda koji bi sadržao podatke o putniku – rezultate testiranja ili potvrde o vakcinisanju, kao i planove za putovanje.

– Imajući u vidu da se razvojem tehnologije, samo čekiranje svodi na jednostavan proces koji je dostupan svima i izuzetno jednostavan, i u slučaju uvođenja “kovid-pasoša” verujem da bi proces bio jako jednostavan – smatra Seničić.

U ovom slučaju problem bi mogle da naprave jedino zemlje koje ne priznaju pojedine vakcine.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker