KONZULAT ZOVE USPEŠNE SRBE: Srpski okuplja decu u Salcbrugu

Zahvaljujući velikom zalaganju generalnog konzula Srbije u Salcburgu, Svetlane Lale Stanković i Zajednice srpskih klubova u toj austrijskoj pokrajini, omogućena je realizacija veoma važnog projekta – učenje srpskog jezika, a prvi čas će biti održan već u subotu, u crkvi Pokrov presvete Bogorodice.

Foto: D.P.

Ideja je potekla iz zajedničkog rada Generalnog konzulata sa srpskim klubovima, kada je na inicijativu konzulata otvoreno pitanje na koji način matica može pomoći srpskoj zajednici koja živi u ovom delu Austrije.

Nakon izražene želje dijaspore da se omogući deci učenje srpskog jezika, zajedničkim snagama krenulo se u realizaciju projekta, a u otvaranju škole uz konzulat, učestvovali su predsednik Zajednice i predsednik kluba “Kulturno sportska zajednica Srba” Nenad Šulejić, predsednik kluba “Opanak” Dragan Arsić, prvi čovek kluba “Sinđelić” Predrag Pitulić, kao i predsednik kluba “Sloga” Milan Dragić, kao i sponzori.

Učenje srpskog jezika će početi u subotu u hramu Srpske pravoslavne crkve Pokrov presvete Bogorodice, pošto je crkva na čelu sa sveštenikom Jovanom Govedaricom ponudila prostorije tog verskog objekta za održavanje nastave.

Škola će za sada biti u prostorijama crkve sa tendencijom preseljenja u neku od obrazovnih institucija u gradu na reci Salcah, sa željom da se srpska omladina i kroz školu jezika podstakne na odlazak u kvalitetnije srednje škole i gimnazije, kao i na univerzitet, pošto se ovdašnja deca retko opredeljuju na studiranje.

“Ovaj projekat nas je sve okupio: klubove, decu, crkvu, sponzore. Imali smo veliku pomoć i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Ministarstva prosvete, Uprave za dijasporu, kao i Narodne biblioteke Srbije. Posebnu zahvalnost dugujemo Vesni Nedeljković, pomoćniku ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete RS. Svima smo iskreno zahvalni što su prepoznali važnost održavanja nastave srpskog jezika, koja će nadam se zaživeti i u drugim pokrajinama koje pokriva naš konzulat, a to su Gornja Austrija, Tirol i Forarlberg”, istakla je konzul Stanković povodom otvaranja škole.

Dodala je da je cilj da deca osim učenja matičnog jezika imaju priliku da se upoznaju i druže, jer su mnogi okupljeni oko jednog kluba, ali se ne druže sa decom iz drugih klubova.

“Nas nema previše da se ne bismo poznavali i da se ne bismo podržavali”, navela je.

Sa decom će raditi tri nastavnice – Snežana Đokić Zekanović, Ivana Kladarin Panić i Mirjana Vidaković.

Inače, u prvi mah je upisano 33 dece, a prema najavama do prvog časa biće prijavljeno oko 50 polaznika.

Što se kvaliteta nastave tiče, organizatori su i o tome razmišljali, tako da će na kraju ove školske godine deca imati prilike da se u pisanoj formi izjasne o nastavi i radu profesora, kako bi se imao uvid u kvalitet nastave i ispravile eventualne greške.

Novac za predavače i nastavna sredstva obezbedio je Generalni konzulat zahvaljujući sponzorima, tako da će škola moći da se finansira do kraja ove školske godine:

“Verujemo da ćemo imati dovoljno sredstava i za septembar i oktobar do kada ćemo se potruditi da pronađemo stalne izvore finansiranja. Nastojaćemo da animiramo austrijske institucije i kompanije koje posluju u Srbiji, srpske firme koje posluju na teritoriji Austrije, a ukoliko bude neophodno zamolićemo roditelje za simboličan mesečni iznos kako bi se projekat održao. Novac će biti uplaćivan na račun Zajednice srpskih klubova pokrajine Salzburg, odakle će se isplaćivati predavači i plaćati nastavna sredstva”, objasnila je generalni konzul.

Osim učenja srpskog jezika Stankovićeva je najavila još nekoliko projekata koje će pokrenuti konzulat u Salcburgu u nadi da će se odazvati srpska zajednica.

Konzulat, kazala je, intenzivno radi na osnivanju Kluba srpskih studenata, Udruženja za starije osobe, Kluba intelektualaca, kao i Udruženja poslovnih ljudi. Realizacija navedenih projekata zavisiće od interesovanja Srba koji žive na prostoru zapadnog dela Austrije.

Na osnovu razgovora sa dijasporom, konzulat je spreman i da počne sa projektom nastave srpskog jezika sa odrasle, ali i učenja srpskog jezika za strance.

S obzirom da dijaspora nije okupljena samo oko srpskih klubova i da postoji veliki broj veoma uspešnih ljudi na ovim prostorima koji nisu u kontaktu sa konzulatom, generalni konzulat planira i takozvana druženja kod generalnog konzula.

(Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker