VUČIĆ ODLUČIO: Ana Brnabić je premijer Srbije! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na konferenciji za medije da je mandatar za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić. Ona je vredna, poseduje stručne i lične kvalitete i uveren sam da će pokazati poštovanje prema partijama, rekao je Vučić.

Ana Brnabić

Ana Brnabić ušla je u prethodnu vladu, formiranu nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, kao nestranačka ličnost i obavljala je funkciju ministarke državne uprave i lokalne samouprave.

Predsednik Vučić je na konferenciji rekao da ga je Ana Brnabić obavestila da može da obezbedi većinu poslanika za izbor vlade.

“Ana Brnabić je vredna, poseduje stručne i lične kvalitete i uveren sam da će pokazati poštovanje prema partijama”, rekao je predsednik.

Predsednik je objasnio da je odluku o predlogu kandidata za sastavljanje nove vlade doneo na osnovu Člana 112, stav 1, tačka 127, stav 1 Ustava Republike Srbije, posle saslušanog mišljenja predstavnika izabranih lista.

Istakao je da nije bilo lako doneti odluku, dodajući da je tako odlučio u skladu sa idejom da radom i energijom Srbija nastavi da donosi dobre rezultate.

Kako kaže, to nije poraz za SNS, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rešenje.

SPS će, dodaje, iako je SNS dominantniji na osnovu poverenja građana na izborima, imati značajniju uglogu u Vladi. “To moja želja, imam puno poverenje u Ivicu Dačića”, naglasio je.

Objasnio je da će Ana Brnabić, kojoj je poverio mandat za sastav nove vlade, da se bavi pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično, a da će Dačić voditi suštinski politički deo.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da će biti određenih izmena u vladi, te da će možda biti jedno ili dva ministarstva više, i napomenuo da će se detalji znati tokom vikenda.

Brnabićeva će biti na čelu 15. po redu Vlade od 1990. godine, kada je u Srbiji uvedeno višestranačje.

Kako je najavljeno, Brnabićeva bi trebalo da pred poslanicima predstavi ekspoze 21. juna, dok će nova vlada, najverovatnije, zakletvu položiti 22. juna.

“SRBIJA MORA DA POPRAVI SLIKU O SEBI JOŠ VIŠE”

Vučić je izrazio uverenje da je u narednom periodu važno obezbediti jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na zapadu, tako i istoku, u odnosima sa EU, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim zemljama i drugim zemljama.

“Srbija mora sliku o sebi još više da popravi. Svoju nezavisnost i suverenost nikome više ne mora da dokazuje, ali Srbija zaslužuje još bolje mesto i da građani Srbije budu još ponosniji”, ukazao je predsednik.

Prema njegovim rečima, neophodna je puna disciplina u trošenju novca.

“Vreme je da građani Srbije bolje i više osete napredak ostvaren u prethodnom periodu, što će se osetiti povećanjem plata u javnom sektoru i penzija za naše najstarije”, naglasio je Vučić.

Poručio je da je veoma važno da pokušamo da razmišljamo o rezultatima, a ne da nikada ništa ne valja i nije dobro, već kakvi će rezultati ostati na semaforu iza nas.

“Voleli mene ili ne činjenica je da 15. juna imate 20 milijardi suficita sa svim plaćenim katama, a da nismo podigli novac od EPS i Telekoma, što su najveće jednokratne uplate. To sve govori o značajnim rezultatima i to je dobra osnova za podizanje plata”, naveo je predsednik.

Vučić je istakao da budući premijer mora da doprinese daljem smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti i podsetio da je pre pet godina stopa nezaposlenosti iznosila 25,9 odsto, a da je danas između 13,5 i 15 odsto.

“Još nismo zadovoljni i cilj nam je da spustimo tu stopu ispod deset odsto”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je neophodno završiti objekte javne namene, za koje je pokrenuto javnih nabavki za 297 objekata.

“Siguran sam i da je u drugim oblastima, poput zdravstva, neophodno mnogo toga da se uradi”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je neophodno da se obezbedi i kontinuitet u politici Vlade Srbije, jer Srbija više nije zemlja koja vodi drugačiju politiku iz godine u godinu i da se menja kako se to kome dopadne.

“Zato je Srbija obezbedila poštovanje sa svih strana sveta i zato ljudi mogu da očekuju bolji život nego što su imali do danas”, rekao je Vučić.

TPKNEWS/RTS/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker