POVODOM JUBILEJA: „Farmacija Braničevskog okruga od antike do savremenog doba“

U požarevačkim Svečanim salonima predstavljena je monografija pod nazivom “Farmacija Braničevskog okruga od antike do savremenog doba”, koju je izdala ZU “Apoteka Požarevac”.

Prezentacija monografije

Autori ove monografije su Jelena Manojlović i Stevan Šukljević. Prijem povodom predstavljanja monografije upriličio je gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji se i obratio na skupu pričajući o samom istorijaratu apotekarstva u Požarevcu i čitavom Braničevskom okrugu.

– Govoreći o samim počecima svi zajedno smo ponosni što je moderna farmacija u našem gradu započeta još 1857. godine, u čemu nas je preteklo samo 5 gradova u Srbiji. Nakon te prve apoteke koju je u Požarevcu otvorio Jovan Pokorni, još mnogo sugrađana je do danas osvetlalo ime ove profesije, o čemu ćete sigurno pročitati nešto više i u ovoj monografiji koja je pred nama. Budući da je dužnost koju obavljam prevashodno usmerena na brigu o sadašnjosti i budućnosti našeg grada, fokusiraću se na aktuelni moment kada je reč o farmaciji kod nas – rekao je gradonačelnikm i dodao da u sadašnjem vremenu, Požarevac ima apotekarsku ustanovu kojom se može ponositi da je to više puta ponavljao, uvek kad mu se ukazivala prilika da da primer kako se treba raditi pametno, mudro i odgovorno u javnoj ustanovi.

On je istakao da uspeh Zdravstvene ustanove Apoteka Požarevac je još i veći kada se uzme u obzir problemi sa kojima se susreću mnoge državne apoteke u Srbiji.-Vi, ne samo da odolevate, već svakodnevno iznalazite nova i inventivna rešenja za uspešno poslovanje. Kao gradonačelnik Požarevca, naročito sam vam zahvalan što, mimo ekonomske računice, se trudite i uspevate da održite i one apoteke koje se nalaze u ruralnim predelima i time svakodnevno olakšavate život svim našim sugrađanima i stanovnicima Braničevskog okruga-ovom porukom gradonačelnik Spasović završio je svoje obraćanje prisutnima.

Monografija

Ispred apoteke prisutne je pozdravio direktor Nebojša Jorgovanović koji je rekao da je ovo treća monografija i da je izdata povodom 160 godina apotekarstva u Braničevskom okrugu i 55 godina ZU Apoteke Požarevac. Ujedno se zahvalio lokalnoj samoupravi na dobroj saradnji ali i svojim zaposlenima na radu i ostvarivanju dobrih poslovnih rezultata u prethodnom periodu. O monografiji su govorili recenzenti, muzejski savetnik Dragana Spasić Đurić, profesor Dušanka Krainović, istoričar Dejan Ristić i autor Jelena Manojlović.

TPKNEWS/M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker