KONAČNO: Obećani Ruski migovi sleću 20. oktobra u Srbiju!

Obećani borbeni avioni i vojna tehnika iz Rusije, po svemu sudeći, u Batajnici će konačno biti krajem sledećeg meseca. Na Dan oslobođenja, 20. oktobra, kada se očekuje dolazak ruskog ministra odbrane u Beograd.

Dolazak lovaca „mig 29“ dugo je najavljivan, datum isporuke više puta je menjan, ali je sada skoro sigurno da će ruske letelice u Srbiji biti krajem sledećeg meseca.

Visoki ruski zvaničnici već su u više navrata najavljivali da Moskva planira da do kraja ove godine isporuči šest lovaca “mig-29” Srbiji, kao i da se razgovara o mogućoj prodaji PVO sistema S-300 našoj zemlji.

Pomenuti “migovi” zahtevaju remont, što će prema procenama koštati između 180 i 230 miliona evra. Vojnotehnički dogovor dveju zemalja uključuje da naša vojska kao donaciju dobije i 30 tenkova T-72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i manje topove kalibra 14,5 mm.

– Dugo se čekalo na isporuku „migova“ i evo, ukoliko ne dođe do nekih iznenadnih problema, oni će ovde biti za manje od mesec dana. Mediji su najavljivali njihovu isporuku za mart, pa april ili jun, ali je svaki od tih rokova probijen. Međutim, onda je u međuvremenu i iz Rusije stigla informacija da definitivno stižu „do kraja godine“, a tek nedavno je odlučeno da to bude baš 20. oktobar. Taj datum nije slučajno izabran, jer je reč o godišnjici oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Svi se, inače, sećamo da je i Vladimir Putin 2014. bio u Beogradu baš na obeležavanju takve godišnjice – priča izvor iz Vojske Srbije i dodaje:
– „Migovi“ idu na vojni aerodrom u Batajnici, gde će biti remontovani i modernizovani u Vazduhoplovnom remontnom zavodu „Moma Stanojlović“. Inače, za taj dan, kada u Beograd stižu „migovi“, predviđena je i svečanost, a slavlje bi mogla da upotpuni čak i ruska avio-grupa Striži, koja je pre nekoliko godina oduševila Beograđane prikazom akrobatskog umeća u vazduhu.

Na Dan oslobođenja 20. oktobra, očekuje se da Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu poseti Beograd.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker