Klasicima s ljubavlju u požarevačkom Centru za kulturu

U holu beogradskog pozorišta Atelje 212 održana je konferencija za novinare posvećena 22. glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“, koje će se održati u požarevačkom Centru za kulturu od 1. do 6. aprila. U okviru festivala publika će imati prilike da pogleda šest predstava, pet u takmičarskom repertoaru i jednu u čast pobednika festivala, rečeno je na konferenciji.

Glumačke svečanosti posvećene su bardu jugoslovenskog glumišta Milivoju Živanoviću. Ovogodišnji festival nosi podnaslov “Klasicima s ljubavlju” jer je on svoje najznačajnije uloge ostvario upravo u klasičnoj pozorišnoj umetnosti.

– Svake godine se trudimo da ono što je imidž festivala ima pravi odziv i kod selektora, stručne publike i kulturne javnosti, a naravno i kod naših gledalaca, jer zadovoljiti kulturne potrebe gledalaca što je osnovni cilj. Nadamo se da je uzlazna linija ovog festivala, zasluga i realnost mnogih faktora. Pre svega, to mogu da kažem, da je jedan niz sjajnih i velikih ljudi selektora učinili da ovaj festival stigne do određenih stepenika, i da ima mogućnost da iskorači dalje – rekao je Dragi Ivić direktor Centra za kulturu Požarevac. On je istakao da je Požarevac grad koji tokom godine ima tri pozorišna festivala, što je retkost u Srbiji.

– Mi imamo tri pozorišna festivala. Jedan je posvećen našoj sugrađanki glumici Živki Matić, i na njemu učestvuju amaterska pozorišta sa Podunavskog i Braničevskog okruga. Druga dva su posvećena bardu jugoslovenskog i srpskog glumišta, Milivoju Živanoviću. Na prvom, koji se održava u februaru, nastupaju varoška amaterska pozorišta iz Srbije pod nazivom: Milivojev štap i šešir“, dok je glavna pozorišna manifestacija festival“Milivoje Živanović, koji se održava svake godine početkom aprila -, naglasio je Ivić.

Selektor festivala Nebojša Bradićkaže da su ponuđene predstave, ono što će u punom smislu zanimati posetioce i učesnike festivala, ali i da će ponuditi pregršt kvalitetnih i izvanrednih glumačkih ostvarenja, što jeste i smisao Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović”.

– Ove svečanosti slave glumca i lepo su zaokružene svim onim događajima koje prate festival, od predstava, pratećih manifestacija i atmosfere koja se kreira u Požarevcu, koji tada postaje na jedan poseban način predstavno mesto kulture. Verujem, da u ovom repertoaru imamo dovoljan broj glumačkih ostvarenja koja su se dogodila na srpskim pozorišnim scenama u proteklom periodu -, rekao je Bradić.

Glavni organizator programa u požarevačkom Centru za kulturu, Bojan Gačević predstavio je žiri festivala.

– Ove godine u  stručnom žiriju su profesor dr Milovan Zdravković, Ana Sofrenović dramska umetnica i Miša Janketić dramski umetnik, a statueta Milivoja Živanovića, rad vajara Jovana Soldatovića biće uručena pobedniku festivala.

Besedu o glumcu govoriće Svetlana Bojković dramska umetnica.

Festival će 1. aprila, otvoriti predstava „Narodna drama“ Narodnog  pozorišta Beograd.

Naredne večeri, odnosno 2. aprila sledi predstava “Ivanov”, A.P. Čehov u produkciji Narodnog pozorišta Beograd. Ostvarenje “Aveti” Henrik Izben u produkciji BITEF Teatra, Budva grad teatra, MESS Sarajevo i Hartefakt fonda biće predstavljeno 3. aprila. U požarevačkom Centru za kulturu a u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 4. aprila gledaćemo predstavu “Pod žrvnjem”, a 5. aprila publika će imati priliku da pogleda i predstavu Aleksandra Popovića “Mrešćenje šarana” u produkciji Ateljea 212.

Završne večeri festivala, van konkurencije biće izvedena predstava “Pasivno pušenje” Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i u produkciji Zvezdara teatra.

Glumac večeri, biraće se nakon svake predstave.

Prateći program

– 1. aprila u 12 sati, u Maloj sali biće priređena predstava za decu “Basne”, dok će u 19.30 sati, u Holu biti orvorena izložba fotografija “Petar Kralj, uloge u pozorištu i  na radiju”.

– 2. aprila, od 19 sati, planirana je promocija novog broja časopisa “Scena”, časopisa za pozorišnu umetnost u izdanju Sterijinog pozorja.

– 4. aprila u 19 sati, planiran je film “Vreme Mire Stupice” Milana Šarca

– 5. aprila, biće priređeno predstavljanje knjige “Tragedija inicijacije ili nepostojani princ” Ivana Medenice.

TPKNEWS/M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker