HUMANI ELEKTROMORAVCI: Trećina radnika požarevačke elktrodistribucije dobrovoljno dalo krv

U akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju je organizovao požarevački Crveni krst i ED “Elektromorava“ Požarevac, za samo šest sati prikupljeno je 88 jedinica krvi za potrebe Opšte bolnice u Požarevcu.

Dejan Savić daje krv

Požarevac je poznat u Srbiji po humanosti, pogotovu u dobrovoljnom davanju krvi, što pokazuje podatak da je dugi nizi godina grad sa najvećim brojem dobrovoljnih davalaca krvi. Svoje prvo mesto u vidu ovog načina humanog rada pokazao i je i u sredu, 29. novembra, bivšeg nam praznika Dana republike, kada je u organizaciji požarevačkog Crvenog krsta i sindikata ED “Elektromorava“ Požarevac u prostorijama ove firme organizovana Akcija dobrovoljnog davanja krvi. Akcija je bila veoma uspešna jer je za samo šest časova, u periodu od 8 do 14 sati, prikupljeno 88 jedinica krvi, što je za skoro 30 jedinica nadmašilo prošlogodišnji rekord od 60.

U ovoj akciji učestvovalo je 98 radnika pomenutog preduzeća, ali je od njih 88 uzeta krv. Desetoro radnika nije moglo da da krv zbog manjih zdravstvenih problema ( pad hemoglobina, povišen krvni pritisak, a kod žena zbog ciklusa…). U akciji je učestvovalo 85 muškaraca, a krv je dalo 75, dok je 10 žena dalo krv, od 13 prijavljenih, što predstavlja rekordan broj žena radnica ED, koji su u dosadanjim pojedinačnim akcijama dale krv.

Jedinstven je podatak da je preko trećinu radnika, njih 88 od 260, koliko i je zaposleno u ovoj renomiranoj firmi, među najboljima u Srbiji po uspešnosti naplate utrošene električne energije, dobrovoljno dalo krv. To je jedinstven slučaj i procentualni rekord u Srbiji, po broju date krvi u odnosu na ukupan broj radnika zaposlenih u nekoj srpskoj firmi, koja učestvuje u takvim akcijama.

Redovan učesnik u akcijama ovog tipa je i bivši direktor ED „Elektromorava“ Požarevac koji sada obavlja funkciju  koordinatora distributivnog područja Kragujevac, Dejan Savić. On nije krio svoje zadovoljstvo što su se radnici Elektromorava, na čijem je čelu doskora bio, u ovolikom broju odazvali ovoj humanoj akciji.

– Tradicionalno, na dan bivše Elektromorave zaposleni u ovom preduzeću dobrovoljno daju krv. Krv je uvek potrebna, nje nikad nema dovoljno, ali me raduje što je taj odziv sve veći. Ponosan sam na svoje radnike I na njihovu humanist. Stvarno su najbolji, kako na poslu, tako I u humanosti – poručio je Dejan Savić.

Savić i Obradović daju izjave

Inače, Savić je na ovoj akciji dao 20. put krv, zašta je od požarevačkog Crvenog krsta nagrađen jubilarnom značkom, na kojoj je utisnut broj 20. On je povodom tog jubileae skromno izjavio da će se i dalje odazivati akcijama ovog tipa i da se nada, da će još mnogo ovakvih značaka sa okruglim jubilejima dobiit, ako ga zdravlje posluži.

Sekretar Crvenog krsta u Požarevcu, Saša Obradović osvrnuo se na statističke podatke Instituta za transfuziju krvi koji ukazuju da će organizacija na čijem je čelu i ove godine odneti prvo mesto u Srbiji.

“To su neki zvanični rezultati Instituta za transfuziju krvi u prvih 10 meseci. To će nam biti 6. titula najhumanijeg grada u Srbiji.”, naglasio je Obradović i  dodao da je Crveni krst u Požarevcu prebrodio sve veće nestašice krvi koje su imale ostale opštine u Srbiji, te da nijedna operacija zbog nedostatka krvi nije otkazana.

Sva prikupljena krv data je za potrebe Kabineta za transfuziju krvi Opšte bolnice u Požarevcu.

TPKNEWS/M.Veljović

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker