“PIŠANJE UZ VETAR”: Kad jaganjci utihnu i “nezavisni” novinari u Požarevcu zaćute

“Mladi i medijska pismenost, lažne vesti i govor mržnje”. To je tema prvog projekta čiji je podnosilac “Centar za razvoj lokalnih medija” osnovan 19. decembra 2016. godine, na čijem je čelu Milorad Tadić, zvani Miša Pacov.

Milorad Tadić/Foto: Radio Boom93

Gospodin Miša ima 5 žiro računa u banci, što je veoma interesantno. On je inače ovo udruženje 18. januara 2017. godine, preimenovao u “Centar za građanske reakcije i inicijative” Požarevac, a vrednost ovog projekta je 300.000 dinara. Predsednik komisije tj. ložač parnih kotlova – “masker ekonomista” poklonio je Miši Bumu novac da, “kobajagi” nauči mlade medijskoj pismenosti i da iz svojih misli izbace lažne vesti i govor mržnje. Naravno, novac je dobio Miša Bum, s obzirom da je on u ovom projektu koordinator za što je dobio 60.000 dinara, za predavača na radionicama
120.000 dinara, za medijatora 60.000 dinara, za banere i prezentacije 10.000 dinara, za štampu upitnika za evaulaciju 8.500 dinara, za promo aktivnosti na fejsbuku 18.000 dinara, za promociju u medijima tj. na radio Boom93 16.000 dinara i za kancelarijski materijal 6.000 dinara.

U životu je sve prolazno i to Miša Bum zna dobro. Pošto je sadašnjost suvoparna i maglovita, a budućnost nepredvidiva, Miša Bum se odlučio za novo zanimanje – prepisivanje projekata iz godine u godinu. Projekti rešavaju finansijsku nemoć, projekti rešavaju bolji život i ne moraš da radiš svaki dan od 8 do 16 časova.

Provedeno vreme sa “žutima” više ne postoji. Miša Bum je izbrisao taj folder iz svoje glave i postao najveći protivnik žutih. Ono što će biti, još nije došlo. Pa šta onda postoji? Postoji uključivanje cele porodice Tadić – tate, žene, pa i dece po potrebi. Postoji da si prinuđen da lobiraš za izbore koji nadolaze kao bujica i da zauzvrat dobiješ “debelu lovu”, da ništa ne vidiš, ništa ne čuješ, i kao nezavisni novinar ništa ne napišeš.

“MISLI GLOBALNO, DELUJ LOKALNO, ŠTA TE SPREČAVA”

Projekat broj 2, “Misli globalno, deluj lokalno, šta te sprečava” koji je mozak porodice smislio za još dodatnih 342.000 dinara. Komisija je to pogledala, a ložač parnih kotlova čarobnim štapićem je izdvojio iz budžeta 120.000 dinara za stručne eksperte, za medijatore 50.000 dinara, za koordinatora projekta 60.000 dinara, za banere grafiku i prezentacije 12.000 dinara, za rolup bilborde i upitnik za evaulaciju 10.000 dinara, za promo aktivnosti na društvenim mrežama tj. na fejsbuku na stranici svog radio Boom93 15.000 dinara, za promociju u medijima tj. na radio Boom93 15.000 dinara, za snimatelja i montažera izmišljenih debata 45.000 dinara, i za kancelarijski materijal 13.290 dinara, a podnosilac prijave je “Centar za razvoj lokalnih medija” na čijem je čelu upravo Milorad Tadić – zvani Miša Pacov.

Međutim, gospođa korona je pomutila sve planove. Kafić Radio Bom93 slabo radi. Radio i nameštene emisije slušaju samo oni koji nemaju šta da rade ili botovi SNS-a, od nezavisnog istraživačkog novinarstva nema vajde, sve mora da se fingira, jer je realno izveštavanje zabranjeno zbog budućih izbora, a izveštavanje izgleda ovako:

– Vodimo se za srećom koja nas čeka i mi građani zaklopimo oči dok nas Miša Bum vodi svetlucavom maglom koja nam praši oči. Šta će nam se desiti, kad nam se ta prašina skine sa očiju?

Dogodiće nam se treći projekat pod imenom “Edukativna predavanja za podršku pacijentima obolelim od raka”, a podnosilac prijave “Centar za podršku pacijentima od raka-Požarevac” je ni manje ni više projekat Mišinog tate, doktora ekonomije Boška Tadića – bivšeg predsednika Rotari kluba “Viminacijum”.

“Centar za podršku pacijentima od raka-Požarevac” nalazi se na adresi Radio Cafe-a Boom93 u Sinđelićevoj 24 u Požarevcu. Tata Boško Tadić, doktor ekonomije, rešio je kao penzioner da se malo dokapitalizuje preko svog udruženja, uz pomoć ložača parnih kotlova – “masker ekonomiste” – predsednika komisije za nevladine organizacije.

Veliko životno iskustvo naučilo je tatu Boška da teme vezane za najteže bolesti uvek prolaze, pa je doktor ekonomskih nauka stavio i cenovnik za svoja edukativna predavanja za podršku pacijentima obolelim od raka, koji će svoja predavanja slušati u Radio cafe-u Boom93 u Sinđelićevoj 24., a cenovnik izgleda ovako:

– Izmišljeni stručni predavači, doktori, psiholozi za svoja predavanja u kafiću Boom93 dobijaju 100.000 dinara, a koordinator tata dobija 60.000 dinara. Za iznajmljivanje opreme iz Radio Boom93, od svog sina, ozvučenje, mikrofon i projektor 25.000 dinara, za bilbord za evaulaciju 5.000 dinara, za promociju preko fejsbuka 15.000 dinara, za tehničkog realizatora edukativnih predavanja, sina Mišu 25.000 dinara, za internet, je je čovek penzioner i nema novca da plati, 8.000 dinara, za kancelarijski materijal 18.000 dinara, za neplanirane troškove – smoki, štapići, pićence i osveženje za izmišljene predavače i pacijente 12.000 dinara, i naravno putni troškovi, jer penzioner nema novca za gorivo, 15.000 dinara, i sve to kad se sabere i oduzme dobije se zbir od svega 295.000 dinara, s obzirom da građani i budžet Grada Požarevca može da izdrži sve.

Pre više od 8 vekova u Srbiji se rodio jedan mali princ. Zvao se Rastko Nemanjić. Bio je bogat i lep i pred njim su bila otvorena sva vrata slave. A on vođen rukom Božijom, pobegao je od svojih roditelja i svih zemaljskih uživanja na jedno pusto mesto, u ruski manastir gde se zamonašio. Slična sudbina zadesila je i suprugu Miše Pacova. Sunčana je pobegla od svog tate socijaliste i udala se za velikog demokratu po imenu Milorad Tadić zvani Miša Bum. Onda je ona u nedostatku love, jer im “Privredno društvo Boom93 D.O.O. Požarevac” jako slabo radi, odlučila da konkuriše sa svojim projektom kod ložača parnih kotlova na temu “Lokal stand up fest – sezona 3”.

Pošto je ona ogranak1 u svojoj firmi Boom93 D.O.O. Požarevac “Centar za učenje stranih jezika link-Požarevac” smeštena u ulici Milene Pavlović Barili b/2. Profesorka Sunčana je u svom projektu bila vrlo skromna i od ložača parnih kotlova je dobila 250.000 dinara usluge po ugovoru za razne “komendije” i za usluge koordinatora projekta i organizatora 48.500 dinara.

Novac je dobila za artistička i scenska izvođenja kulturnih programa dovodeći 5 komičara koji bi se podsmevali gradskoj vlasti. Međutim, građanima Požarevca nije stalo do komedija, već im je stalo do plakanja, jer običan građanin ne može da shvati ovoliku količinu bezobrazluka i lopovluka. Iznos odobrenih sredstva iz budžeta je 300.000 dinara.

Da se gospodin Miša Pacov razume u žene je njegov novi projekat pod nazivom “Žene su budućnost-podržimo ih” ukupne vrednosti, čitavih 903.800 dinara. Međutim, ložač parnih kotlova predložio je finansiranje istog u vrednosti od samo 690.300 dinara. Napokon je ložač parnih kotlova pokazao svoju strogoću. Komisija je jednoglasno podržala predlog projekta i mišljenja je da se predlogom projekta ostvaruje cilj u oblasti javnog informisanja u skladu sa članom 18. stav 1.tačka1. Pravilnika. Komisija je projekat izanalizirala i utvrdila da on predstavlja jasnu socijalnu sliku o položaju žena u lokalnoj sredini Grada Požarevca, koja pokazuje veliki značaj i važnost učestvovanja žena kako u političkom, tako i u društvenom životu čime se ostvaruje namena konkursa.

S obzirom da je usklađen projekat sa realnim problemima, potrebama i prioritetima ciljnih grupa, uticaj izvodljivosti projekata je jako dobro razrađen u skladu sa lopovlukom i krađom novca iz budžeta.

Da nije žalosno, bilo bi smešno da ložač parnih kotlova, masker ekonomista, nije zavirio u papire APR-a i pogleda da je Privredno društvo Boom93 D.O.O. Požarevac, društvo sa ograničenom odgovornošću registrovano 10. maja 2003. godine u Sinđelićevoj 24, sa šifrom delatnosti 6110-kablovske telekomunikacije i 5 bankovnih računa, a interesantno je da je ložač parnih kotlova prihvatio Privredno društvo Boom93 D.O.O. kao nevladinu organizaciju.

Iz svega ovoga, dolazi se do zaključka da je Privredno društvo Boom93 D.O.O. oruđe u rukama vladajuće lokalne samouprave. Tačno je da je to “vladina organizacija” a ne NVO, a Milorad Tadić, direktor privrednog društva odlučio je da proslavi 30 godina od osnivanja svog privrednog društva, i to, ni više, a ni manje, na račun budžeta Grada Čikaga-Požarevca.

Pošto je direktor samo novinar, on ne ume dobro da sabira i oduzima, osim ako su projekti u pitanju, jer njegovo privredno društvo ne može da proslavi 30 godina, s obzirom da je radio Boom93 registrovan 10. maja 2003. godine. Direktor se ovog puta nešto “preračunao” i ovim novim projektom “Uzvodno protiv vetra-30 godina Boom93” na temu “Dokumentarni film o radiu Boom93 i devedesetim godinama u Požarevcu” – “pišanje uz vetar”. Po našem građanskom proračunu on bi ovim projektom morao da proslavi punoletstvo svog privrednog društva.

S obzirom da je ložač parnih kotlova čovek sa jako nežnim srcem, on je i ovog puta za lažnu proslavu privrednog društva Boom93 D.O.O. Požarevac izdvojio sumu od 200.000 dinara. Za autora scenarija tj. za Mišu Buma 30.000 dinara, za reditelja projekta, koji je takođe Miša Bum, 80.000 dinara, novinaru konsultantu Miši Bumu 30.000 dinara, i kamermanu i montažeru 59.000 dinara.

Da je vreme normalno kao što nije, direktor Privrednog društva Boom93 Milorad Tadić, morao bi da sam finansira proslavu svoje firme. Ali pošto više u ovoj državi ništa nije normalno, onda je normalno da Mišu Buma finansiraju građani Požarevca novcem iz budžeta. Odobrena sredstva za proslavu 200.000 dinara, dok za bolesnu decu nema novca, deca neka se leče SMS porukama, a “lezilebovići” neka samo grabe i grabe, jer ničija nije gorela do zore.

Živelo ne(zavisno) novinarstvo i živeo ložač parnih kotlova koji nam je odobrio sumu od 1.827.300 dinara – 15.617 evra!

(Tpknews.com/M. Joneker)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker