IZMENJENA PRAVILA U AUSTRIJI: Gejevi, biseksualci i transseksualci od leta mogu da doniraju krv

Austrija je ukinula zabranu homoseksualcima, biseksualcima i transrodnim osobama da doniraju krv, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ako neko želi da pomogne donirajući krv, ne postoji razlog da mu se to ne dozvoli zbog njegove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, rekao je ministar zdravlja Johanes Rauh.

Izmena pravila o doniranju krvi, koja je danas usvojena, stupiće na snagu „ovog leta, rekao je portparol vlade. Austrijski zakon do sada je zabranjivao svima koji su imali „riskantni seksualni odnos“ u poslednjih 12 meseci da doniraju krv.

Neke organizacije, poput Crvenog krsta, na osnovi tog pravnog okvira isključile su iz mogućih davalaca homoseksualce, biseksualce i transrodne osobe, uz obrazloženje da postoji rizik od prenosa AIDS-a.

Izmenjeni zakon sada isključuje „svakog davaoca koji je imao više od tri partnera u tri meseca koji prethode doniranju“, ali ne pravi razliku na osnovu roda ili seksualne orijentacije. Kanada, Francuska, Španija, Italija, Izrael i Engleska nedavno su takođe krenule u tom smeru kad je reč o uslovima za doniranje krvi.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker