UKUS SMRTI: Grobari sutra glogovim kocem probadaju mrtvačku kovčeg tortu u Petrovcu na Mlavi

Pogrebnici i vlasnici preduzeća za prodaju pogrebne opreme iz Srbije i zemalja u okruženju, neće propustiti ni ovu godinu da se okupe i provesele. Okupljanje je zakazano za sutra u Petrovcu na Mlavi na 12. po redu „Grobarijadi“.

“Grobarijada” u Požarevcu

Predsednik Udruženja pogrebnika Srbije i vlasnik firme „Had“ iz Niša Ivan Stanisavljević kazao je da će pored velikog broja pogrebnika i predstavnika firmi iz Srbije, tu biti i njihove kolege iz Grčke, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Hrvatske.

– Proslava će biti, kao što je to već postala tradicija, sa tortom u obliku mrtvačkog kovčega. Biće tu svakako i glogov kolac. Domaćin ovogodišnje „Grobarijade“ predaće ga organizatoru sledećeg okupljanja, a ono će biti naredne godine u Kruševcu – , izjavio je Stanisavljević.

Prema njegovim rečima, „Grobarijada“ ima za cilj upoznavanje, druženje i uspostavljanje saradnje među ljudima koji se bave istim poslom.

– Posao pogrebnika je izuzetno stresan, ozbiljan i odgovoran. Tokom čitave godine smo na grobljima i sahranama, tako da jedan dan u godini možemo i mi da se opustimo i veselimo. Nismo organizovali „Grobarijadu“ samo one godine kada je bila korona, ali već sada je dogovoreno da će nakon Kruševca, okupljanje 2025. godine biti u Paraćinu – , istakao je Stanisavljević.

Prošle godine je „Grobarijada“ organizovana u Nišu, a prisustvovalo je oko 200 pogrebnika sa prostora nekadašnje SFRJ, Grčke i Bugarske. Vrhunac proslave bio je dolazak torte poput pravog kovčega, dužine 1,4 metra i probadanje torte glogovim kocem. Domaćini iz Niša potrudili su se da gostima zaista prirede doživljaj za pamćenje pa su dovoženje torte na kolicima prekrivenim pokrovom pratili vatromet i zvuci posmrtnog marša, dok su se veštačka magla i miris tamjana širili restoranom.

Da atmosfera ne pređe u morbidnu pobrinuli su se konobari koji su zapalili pirotehniku i poslužili šampanjac.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

4 Komentari

  1. “Treba im dan da se opuste”, kaze ovaj jedan, pa su našli taj jedan dan da se spadaju sa smrću i preminulima. Od toga prave zabavu i cirkus.

    Ali, ako je to “sprdnja” da i mi izbacimo jedan trivijalan predlog: proslava neće biti potpuna ako se na nju ne pozovu originalni akteri, pa zato predlažemo predstavnike sela Kisiljeva kod Velikog Gradišta. Osim Save Savanovića, čuvenog lika iz pripovetke Milovana Glišića i Kisiljevci imaju Petra Blagojevića, svog “vampira” za kog tvrde da je stariji i poznatiji od Save Savanovića, pa čak i od grofa Drakule.

    Uz to, tu je i kompjuterska igrica zasnovana na priči o Petru Blagojeviću „Vampire Legends: The True Story of Kisilova“ koja je 2013. na svetskoj top-listi zauzela četvrto mesto, pa su u Kisiljevo dolazili i novinari Al Džazire i CNN…

    Samo u Srbiji je ovo normalno.

    Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti…

  2. slave oni što su od tuđe muke i sahrana napravili više nego dobar biznis…puni su love, pobesneli i oteli se kontroli, zaboravili na ljudskost i tugu
    a taman im dobro dođe i da usklade cenovnike…onako kartelski, pravo mafijaški

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker