GOLUBAC: Novi Vizitarski centar kod Golubačke tvrđave primio prve posetioce (FOTO)

U okviru projekta ,,Revitalizacija Golubačke tvrđave’’, pored završenih radova na izgradnji obilaznice i tunela, pre dva meseca završena je i izgradnja Vizitarskog centra za prijem posetilaca.

Centar je počeo sa radom i za protekla dva meseca ovaj turistički kompleks oko Golubačke tvrđave posetilo je oko dve hiljade turista,od kojih su većina stranci. Zaposleni u Vizitarskom centru do aprila naredne godine, kada počinje nova turistička sezona, počeli su obogaćivanjem turističke ponude kako bi se zadržao veliki broj turista koji prođu kroz Golubac i kako bi neki dan duže ostali u ovom gradu na Dunavu. U turistčkoj ponudi je i Arheološki park, Turski Haman i Rimska kuća.

– Mi smo kao Kompleks eksperimentalno počeli da radimo od 1-og oktobra ove godine i praktično to je period u kome smo pokušali da vidimo kako izgleda i kako mi funkcionišemo u odnosu na turiste, kolika je njihova zainteresovanost i šta je to što moramo da promenimo ili dopunimo, naglasila je Iskra Maksimović, direktorka Društva d.o.o. ,,Tvrđava Golubački grad’’ Golubac i dodala da na naše veliko iznenađenje, pojavio se veliki broj turista potpuno neočikavano za mesec oktobar, jer je to van sezone, i u tom mesecu imali smo 1.500 posetilaca. To je broj koji je prevazišao sva naša očekivanja, u toku meseca oktobra, naša punuda je bila samo šetnja, razgledanje tvrđave i poseta izložbi.

– Od meseca novembra proširili smo ponudu i posetiocima smo mogli da ponudimo i kafiteriju, koja je još u pripremi, što je deo našeg eksperimenta, jer smo želeli da vidimo koliko bi se vremenski zadržali turisti od kada postoji ovaj objekat. Ono što možemo da zaključimo, imali smo posetu oko dve hiljade posetilac u oktobru i novembru, bilo je preko 400 putničkih vozila i veliki broj autobusa, od kojih su jedna trećina bili stranci. Ovakva poseta je pokazala da mi možemo da funkcionišemo i van turističke sezone, u toku našeg rada na pružanju usluga bilo je problema, ali je to ujedno i jedna korisna škola za nas, koju smo savladali i naučili nešto novo. Našu ponudu u oktobru i novembru, menjali smo, dopunjavali i finalizovali. Mi imamo kompleks u kome se nalazi Vizitarski centar sa svim svojim kapacitetima, prezentacione sale, infocentar i kafiteriju, u kojima posetilac može da dobije sve informacije, da pogleda sve što nudimo kao promotivni materijal, da pogleda naše slajdove, filmove, odnosno sve ono što je vizualni promotivni materijal, zatim da vidi izložbu autorke Slavice Ilić posvećenu tvrđavi Golubački grad, ali i da se osveži kafom ili čajem, rekla je Maksimović.

Pored toga, naša ponuda je obilazak dva arehološka objekta, koja postoje u arheološkom parku,  to su Rimska kuća i Turski aman i ukoliko su posetioci zainteresovani, naš arheolog može da ih isprati i da da sva ona tumačenja koja su vezana za ove objekte, što smo većinom radili sa grupnim posetama.

– Arheološki park, pruža mogućnost šetnje uz Dunav i panoramsko razgledanje Golubačke tvrđave, tako da je ovo najveći deo onoga što u ovom trenutku možemo da pružimo našim posetocima ove zime i sve do početka naredne zvanične turističke sezone. U protekla dva meseca, posetioci koji su boravili u ovom komplekstu, bili su zadovoljni sa ovim što trenutno nudimo, većina njih voli šetnju, a bilo je slikanja i poziranje ispred Golubačke tvrđave, jer ulaz u tvrđavu zbog radova, nije dozvoljen.

– Već smo počeli ozbiljne pripreme za narednu turističku sezonu, definisanje onoga što imamo, naučeni onim što smo videli u predhodna dva meseca i naravno ozbiljno pripremanje za punu sezonu koja bi od aprila meseca naredne godine počela. Sve to zavisi i od toga kako će se odvijati radovi na uređenju Golubačke tvrđave, da li će se jedan deo koji je zavšen moći biti otvoren za psoetioce ili ne, to su sada velika pitanja koje mi ostavljamo, pogotovo što su najnovija arheološka iskopavanja pokazala na jedno potpuno drugačije stanje same tvrđave, svega onoga što se nalazi ispod puta. Radićemo pripreme i na iznaleženju drugih turističkih sadržaja kako bi naša ponuda bila bogatija i ovaj lokalitet bude što više posećen, rekla je Iskra Maksimović, direktorka Društva d.o.o. ,,Tvrđava Golubački grad’’ Golubac.

U opštini Golubac očekuju da se po završetku radova na uređenju svih planiranih sadržaja u okviru projekta Revitalizacija Golubačke tvrđave’’, otvori oko 50-tak radnih mesta i da od turizma godišnje zarade oko pola miliona evra. Tako će ova podunavska opština postati značajna turistička destinacija na ovom delu Dunava, u Braničevskom okrugu i Srbiji.

TPKNEWS/Lj.Nastasijević

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker