„DOSITEJOVIZIJA I BAJKA O ZALJUBLJENOJ ŠKOLI”: Meca veštica jako je želela, kad poraste, da bude učiteljica

Postoji jedna bajka o Meci veštici koja je u ovoj našoj bajci za odrasle „veštica“ veoma „dobra i „uspešna“ kada su u pitanju isključivo njeni „interesi“. Ali, da počnemo bajku ispočetka.

Meca veštica/Foto: Ilustracija

Rođena je davne 1965. godine u divnoj porodici i jako je želela, kad poraste, da bude učiteljica. Želja joj se ispunila delimično, najpre je završila Pedagošku akademiju, u Beogradu, a nakon 18 godina u svojoj četrdesetoj godini završila je preostale dve godine u Domu sindikata u Požarevcu, u „isturenom“ odeljenju, kod čika Redića. Preko veze (učiteljica Žaki, inače Mecina koleginica je zamolila svog svekra čika Redića, da joj se pripomogne) i tako je Meca veštica dobila diplomu Učiteljskog fakulteta, i ako joj je najdalja destinacija bila sala u prostorijama SPS-a i Radničkog univerziteta u Požarevcu.

U to vreme je Meca bila najambicioznija i dosetila se da otvori „Agenciju SIS“ (Agencija za sve i svašta) kako bi se nametnula roditeljima da samo nju, uvek biraju kao „in“ učiteljicu u čitavom gradu. Tako je ona izmišljala „toplu vodu“ sa oglednim odeljenjem i programom „čitanje i pisanje“. Takođe se „pametnica“ Meca dosetila da omogući roditeljima da prisustvuju izvođenju nastave u odeljenju i da aktivno prate „performans“ koji je MUčiteljica naučila u „isturenom“ odeljenju u Sindikatu u sali SPS-a.

MUčiteljica i ako je „elegantno popunjena“ i dan danas vodi ritmičku sekciju i na taj način „leči“ svoje komplekse iz detinjstva. Bolesno ambiciozna, želela je da na svaki način dokaže da joj ocene u „isturenom“ odeljenju nisu bile upisivane. Preko veze odlučuje se, da postane i scenarista za program Festivala mladosti. Te 2006. godine napisala je scenario pod nazivom „Bajka o zaljubljenoj školi“. Meca je u to vreme bila vidovita, znala je da će njena voljena škola biti „najzaljubljenija“ škola u Braničevskom okrugu.

Shvatila je mučiteljica Meca da mora da se lagano priprema i za političarku, ali takođe je znala, da mora da ispeče dobro zanat, da bi mogla da vlada, kako kolektivom, tako i građanima Požarevca.

MUčiteljica je imala dobar paravan, a to je bila njena škola i zato je pristala za dobrobit svoje „voljene“ škole da postane član, tj. kontrolor kuvaricama u školskoj kuhinji. Mučiteljica je bila i u komisiji za ekskurzije i rekreativne nastave. Meca je više puta čitala lektiru „Kako se kalio čelik“ i zato je više puta odlazila u avanturističke ispitivačke „vratolomije“, kako bi što više uzimala dnevnice za svoj mukotrpan rad, obilazeći gradove Srbije. Može se reći, da je savršeno znala šta hoće. Želela je da postane „SNAŽNA I JAKA“ i zato je „BRŽE, JAČE, BOLJE“ ušla u politiku ZBOG NAŠE DECE.

Bajka, ne bi bila bajka o zaljubljenoj školi, a ni škola ne bi bila toliko uspešna, da Meca nije sebe školovala (kurs) za kostimografa, šminkera, maskera. Dala je sebi zadatak da režira predstavu pod imenom „Gospođa ministarka“ kao i predstavu „Pop Ćira i pop Spira“. Kao i svaka moćnica morala je da uključi i svoje ponizne patuljke i da preuzme ulogu u predstavi „Mučiteljica i 7 patuljaka“.

Pošto je postala moćna, Mučiteljica je shvatila da u njenoj biografiji mora da postoji i stručno usavršavanje, zato što je u „isturenom“ odeljenju u Požarevcu, mnogo toga propustila grickajući suncokret i semenke na „prepisivačkim“ ispitima. Najvažnije Mučiteljicino usavršavanje dogodilo se u Centru Sava na temu: „Ja volim učiteljicu“, zatim „Januarski dani prosvetnih radnika“ gde su prosvetni radnici iz „najzaljubljenije škole“ išli po raznim seminarima, tribinama i konsultacijama na čelu sa svojom direktoricom i mučiteljicom. Trebalo je odbraniti titulu najzaljubljenije škole u Srbiji. Pored praktične nastave, morala je Mučiteljica da ode na sledeći kurs kako bi naučila da interaktivnim metodama ocenjuje našu decu, a ujedno da je roditelji „dobro“ motivišu za taj rad.

Najvažnija tribina u životu dogodila se kod njenog mentora, tadašnjeg gradonačelnika. Naučila je kod njega kako se zavodi red u celom gradu, zatim trenirala je strogoću najpre u svojoj školi. Bila je važna, moćna i nije više prepoznavala nikoga do svojih visoko pozicioniranih partijskih kolega. Baveći se političkim radom, dobila je novi nadimak „Gradska abronoša“-Frau Gabrijela. MUčiteljica je dobila od svog partijskog mentora težak zadatak-morala je da prikuplja novac za kampanju. Novac koji su morali da daju abronoši Gabrijeli, niko nije smeo da broji osim partijskog naredbodavca i Mučiteljice. Nije se Frau Meca „badava“ školovala u „isturenom“ odeljenju Učiteljskog fakulteta u Požarevcu, u prostorijama SPS-a.

Moćna, nasmejana, sa dirigentskom palicom i korbačem u ruci, koračala je Meca gazeći po leševima. Frau Gabrijela, ogovaruša gradska, zaboravila je da ništa nije večno. MUčiteljica je u vreme najveće moći dobila težak zadatak da obilazi grad i referiše gradonačelniku, da li ko od zaposlenih sedi sa ljudima koji nisu politički bliski gradonačelniku. Svaki špijun svog naroda, svojih prijatelja, poslovnih saradnika, mora da padne iz fotelje. Špijun je špijun-i služi za jednokratnu upotrebu.

S obzirom da Mučiteljica nije bila iskrena u svom špijuniranju (preferirala je da postane gradonačelnica) morala je da podnese pismenu ostavku, pa Skupština Grada je to samo konstatovala i aplauzima ispratila moćnu Mučiteljicu. Poslužila je Mučiteljica kao krpa za brisanje školskog i opštinskog patosa. Nije Frau Gabrijela kriva, kriva je Meca, jer je umislila da će biti doživotno moćna. Vratila se u svoju „najzaljubljeniju“ školu, sva pokisla, kao „miš“, nije ni pocrvenela jer je obraz davno ispendžetirala.

Za vreme svog moćnog političkog rada, zaposlila je svoje dete. Direktorica je bez pogovora morala da je zaposli, i to bez „podmazivanja“ zato što je Mučiteljica postavila direktoricu bez konkursa. Čudna neka vremena, čudna neka „najzaljubljenija“ škola po scenariju „Mece, Frau Gabrijele, požarevačke gradske abronoše“.

Pojavila se korona koja je sve uništila. Nije više bila tribina, ni seminara, ni ekskurzija, ni rekreativne nastave. Hotel Palisad je progovorio i ispisao mnogo ljubavnih romana…ali od ljubavi do mržnje je samo jedan korak. U „najzaljubljenijoj“ školi pojavio se vršnjačko nasilje. Tri pritužbe su podnete protiv škole, direktorke, učiteljice i psihološkinje škole, dok je četvrta pritužba podneta protiv prosvetnog inspektora. U postupku po pritužbama protiv škole, direktorke, učiteljice i psihološkinje, utvrđeno je da podrška kojoj su škola i stručna služba pružali devojčici nije bila dovoljna i nije bila usmerena na najbolji interes učenice, da stručna služba škole i učiteljica nisu prepoznale potrebu da reaguju u slučajevima kada su roditelji ukazivali na sumnju u postojanju vršnjačkog nasilja prema učenici. Nije zlostavljač kriv, što voli da trenira moć kao i njegova „big“ mama, koja je zbog velikih ljubavnih problema zanemarila svog sina. Da zlo bude veće Mučiteljica je nasilniku bila učiteljica, zlostavljač dete je moralo da ima specijalan tretman a i zbog toga što je mama zaposlila Mučiteljicinu ćerku.

Digla se velika prašina, kampanja je u jeku, idu izbori i zato u sadašnjem trenutku da se ne sme nikako otkriti indetitet mlađanog nasilnika. Jedan od razloga zašto je direktorica odlučila da zaključava učeničke telefone je da ne pukne sad i ova bruka-dosta je bilo ljubavnih afera.

U sledećem broju umešaće se i tužilaštvo, nismo valjda badava glasali za nezavisno sudstvo. Bila jednom jedna najzaljubljenija škola, sada je inficirana vršnjačkim nasiljem i diskriminacijom, a Mučiteljica priprema festival pod imenom „Dositejovizija“.

I što reče naša pobednica Konstrakta:

„IN CORPORE SANO
Koja li je tajna lepe kose,
Direktorica mora biti zdrava…
Mučiteljica mora biti zdrava…
Psihološkinja mora biti zdrava…
Prosvetni inspektor mora biti zdrav…
Srce samo kuca, samo kuca…
Bože zdravlja, Bože zdravlja…“

Predlažu Mecini patuljci, da se uključi u Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja i zanemarivanja, jer iz najzaljubljenije škole niko nije reagovao. Ipak, kad čovek propusti redovno školovanje, pojavi se ta šupljina, koju je naša Mučiteljica Meca propustila. Zato Meco, pamet u glavu, ne štiti nasilnika-Zaboravila si da ničija nije gorela do zore! Počisti svoje dvorište, pa se pozabavi tek onda tuđim životima. Ništa nisi naučila na političkoj sceni.

Da li je ovo bajka ili basna zaključite sami.

(Tpknews.com/P.A.)

PROČITAJ I

2 Komentari

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker