SNS TIRANIJA U PETROVAČKOJ BOLNICI: Specijalista zatražio povišicu za zaposlene, pa popio otkaz preko čistačice

Načelnik Službe za labaratorijsku dijagnosiku Opšte bolnice u Petrovcu na Mlavi dr Miroslav Tomović, zatražio je od uprave da zaposleni u njegovoj labaratoriji, kao i svi medicinski radnici koji rade u kovid sistemu, budu nagrađeni za rad u uslovima pandemije. Umesto stimulacije laborantima, uprava je Tomoviću, inače specijalisti kliničke biohemije, uručila rešenje o smeni i to, kako tvrdi, preko čistačice.

Zgrada Opšte bolnice u Petrovcu na Mlavi

“Za smenu sam saznao tako što je 18. januara ove godine ujutru, u laboratoriju došla čistačica iz pravne službe sa fasciklom u kojoj je stajao novi aneks ugovora o radu. Kako je u izmeni ugovora stajalo, nepotpisivanjem novog aneksa, gubim pravo da na sudu branim njegovu zakonitost, potpisao sam i shvatio da više nisam načelnik Službe”, ističe dr Miroslav Tomović i dodaje da je zbog nezakonite smene pokrenuo sudski postupak protiv bolnice i vd direktora Branka Lukića.

„U Službi sam kao načelnik nakon završene specijalizacije, od avgusta meseca 2018. godine uradio mnogo stvari na unapređenju službe, od racionalizacije troškova, uvođenja novih zdravstvenih tehnologija, formirao sam kompletnu medicinsku laboratorijsku dokumentaciju koja pre mene nije ni postojala, odradio dosta procedura i internih dokumenata, delimično zanovio laboratorijski nameštaj koji je bio star skoro 40 godina, unapredio kvalitet laboratorijskih rezultata i izveštaja … Da bih sada doživeo da me sklanjaju sa mesta rukovođenja kao da sam najveća neznalica”, kaže Tomović, navodeći da ni do danas nije saznao razlog smene.

On tvrdi da mu pored obrazloženja nije ponuđeno ni zaključenje novog aneksa ugovora, što je po osnovu Zakona o radu bilo jedino obavezujuće rešenje. Sve to navodi na zaključak, smatra Tomović, da je iznenadna promena ugovora (smena) nema nikakve veze sa stručnošću niti kvalitetom dosadašnjeg rada, kao ni sa potrebama procesa rada, već sa nepodobnošću i činjenicom da se smena dešava baš u vreme rasplamsavanja epidemije u ovoj opštini.

„Iznenadna izmena ugovornih obaveza je usledila nakon što sam od vd direktora Opšte bolnice zatražio da se petnaestoro zaposlenih u Službi laboratorije novčano stimulišu za preobiman rad za vreme epidemije, kao što je to bio slučaj sa drugim dijagnostičkim službama koje su bile u sastavu COVID bolnica. Naša je laboratorija dnevno primala od 100 do 200 pacijenata što iz COVID bolnice, što iz COVID ambulanti Doma zdravlja, sa kojima su u direktnom kontaktu“, kaže dr Tomović, napominjući da su laboranti podjednako izloženi riziku zaražavanja.

„Država je davala mogućnost upravama da novčano nagrade sve one koji su se bavili lečenjem, zbrinjavanjem bolesnika od COVID-19, ali i one koji su radili na sprečavanju širenja ove zarazne bolesti. Kada sam od vd direktora zatražio odluku o nagrađivanju, usledila je smena” obrazlaže dr Tomović.

Izuzev toga što je, kako i sam kaže, skretao pažnju upravi Opšte bolnice na neke propuste u radu i predlagao nove mere i procedure koje bi bile praktičnije i kvalitetnije i za bolnicu i za same pacijente, dr Tomović je često svoje stavove iznosio i na svom Fejsbuk profilu. U svojim objavama Tomović nije direktno nikoga prozivao, ali se iz ugla svoje struke osvrtao na kvalitet brzih testova, sporne nabavke i na druge potecijalne nepravilnosti. Mada, kako kaže, nije zbog toga nikada direktno prozivan, znao je da se njegovi komentari uredno čitaju i u upravi bolnice. Epilog ovih događaja očekuje se u toku sudskog procesa koji je pokrenuo sam dr Tomović uz pomoć pravnog tima i kolega iz Udruženja Ujedinjeni protiv COVIDA, čiji je potpisnik od samog početka, te pretpostavlja da je „i to jedan od mogućih razloga za njegovu smenu“.

“U narednom periodu ćemo zahtevati veći broj informacija od javnog značaja kako bismo utvrdili relevantne činjenice u vezi sa protivzakonitom smenom, ali i sa zakonitošću rada same ustanove. Time se bavi pravni tim Udruženja Ujedinjeni protiv COVIDA odnosno njihov advokatski tim“, kaže dr Tomović.

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker