IAKO IMAJU NAJMANJI BUDŽET: Ono što su obećali trude se da ispune

Iako imaju najmanji budžet u Braničevskom okrugu, rukovodstvo žabarske opštine njime domaćinski raspolažu.

Jovana Lukić prvi čoveka opštine Žabari

Opština Žabari je najmanja opština u Braničivskom okrugu I shodno tome ima najmanji budžet. Ali, prema rečima prvog čoveka te opštine Jovana Lukića, to ih ne sprečeva da se ponašaju društveno odgovorno I da na svaki korak pokušaju da uštete budžetska sredstva koja su im na raspolaganju I ušteđeno preusmere na rešavanju nagomilanih opštinskih problema, od kojih dosta njih su nasleđeni, mahom na izgradnji I obnovi infrastructure, (kanalizasija, vodovod, asfaltiranje ulica po Mesnim zajednicama, obnovi atarskih puteva, obnovi Domova zdravlja, ambulanti, škola, Domova kulture… koji se nalaze na teritoriji opštine). Novac koji preostane usmerava se na donacije koje se koristi za opremanje škola, ambulanti, objekata kulture, raznim kulturno-turističkim manifestacijama… Poslednja donacija usmerena je policijskoj stanici u Žabarima, koja je kao donaciju opštine dobila opremu: digitalni merač dubina šara 4 komada, foto aparat, štampač i baterijske lampe, svetla za rotaciju, prsluci za decu kao i auto sedišta za bebe I alkoholometri. Urađen je i Projekat za izvođenje saobraćajne signalizacije u zoni osnovnih škola na državnom putu drugog reda za 6 škola.

Predsednik Opštine Žabari, Jovan Lukić kaže da ono što su građanima obećali prošle godine, ove godine počinju da ostvaruju.

– Mi se držimo obećanog I svoja obećanja ispunjavamo. Da bi sve to realizovali moralo je da se uradi niz projekata. Tako su urađeni projekti adaptacije fasade i enterijera matične škole u Žabarima sa zamenom svih vrata, led osvetlјenjem i zamenom svih radijatora, Projekat završetka fiskulturne sale, Projekat adaptacije aneksa škole – zgrade predviđene za vrtić, Projekat izgrdnje igrališta presvučenog tartan podlogom kao i atletske staze, Projekat spolјašnjeg uređenja dvorišta i parkinga kao i opremanje kuhinje u matičnoj školi. Vrednost ovih projekata je preko 100 miliona dinara i odobreni su od strane Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, a početak realizacije ovih projekata očekuje se u toku ove godine – rekao je Jovan Lukić koji su sve projekti uređeni.

Policijska stanica u Žabaru

On je istakao da u okviru konkursa PODRŠKA EVROPSKE UNIJE RAZVOJU OPŠTINA – EUPRO, Podrška razvoju lokalne samouprave, Opštini Žabari odobren projekat za rekonstrukciju zgrade stare školske kuhinje koja je odlukom SO Žabari data na korišćenje Udruženju osoba ometenih u razvoju „Klјuč“ Žabari. Ukupna vrednost projekta je 78.525 eura od čega je učešće EUPRO 66.285 eura i 12.240 eura iz budžeta opštine Žabari.

Takođe je potpisan ugovor između Opštine Žabari i Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja za renoviranje zgrade Centra za socijalni rad u vrednosti od oko 241.900 evra, čija realizacija je prebačena na Kancelariju za javna ulaganja i početak radova se očekuje u toku ove godine.

Lukić kaže da je potpisan i ugovor sa firmom „General Recycling“ d.o.o o izgradnji modernog postrojenja na teritoriji opštine Žabari za tretman neopasnog otpada, metodom ekološki prihvatlјivog procesa zatvorene pirolize u vrednosti od najmanje 3 miliona evra i upošlјavanjem 25 radnika različitih kvalifikacija u prvoj godini poslovanja preduzeća sa tendencijom rasta u skladu sa fazama razvoja preduzeća.

Opština Žabari posebnu pažnju usmerava na decu. Za svako rođeno dete lokalna samouprava isplaćuje 15.000,00 dinara. Svi učenici od 1 do 4 razreda na teritoriji opštine Žabari imaju besplatnu užinu, besplatan prevoz obezbeđen je za sve učenike kako osnovnih tako i srednjoškolce koji putuju u Svilajnac, Veliku Planu i Požarevac, obezebeđeni su prigodni pokloni za sve prvake, odlične učenike, nosioce vukovih diploma, đake generacije i sve učenike koji su nagrađeni na školskim takmičenjima. Obezbeđena je materijalna pomoć porodicama učenika i studenata sa teritorije opštine Žabari za 44 studenta ukupne vrednosti 2.200.000,00 dinara.

SO Žabari

Prvi čovek opštine Žabari, Jovan Lukić naglasio je da je zaklјučen ugovor o rekonstrukciji saobraćajnica u opštini Žabari u vrednosti 3.836.650,40 dinara bez PDV-a u naselјima Simićevo i Vlaški Do, raspisana je i Javna nabavka za Letnje održavanje lokalnih puteva i ulica.

– U toku je izgradnja stambene zgrade na parceli koja je vlasništvo opštine, sa 12 stanova za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima za 12 socijalno ugroženih izbegličkih porodica u vrednosti od 270.000 evra – zaključio je Lukić šta se radi, šta je urađeno I šta će se uraditi u narednom periodu u Opštini kojom rukovodi.

M.Veljković
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close