DILER OSUĐEN NA 3,8 GODINA ZATVORA: Više javno tužilaštvo u Požarevcu među najuspešnijima u zemlji

Više javno tužilaštvo u Požarevcu, koje pokriva osam opština Braničevskg okruga, jedno je od najefikasnijiih u Srbiji, jer ima najveći broj potvrđenih osuđujućih presuda za krivična dela koja su u njegovoj nadležnosti.

Više javno tužilaštvo u Požarevcu

Efikasnost ovog tužilaštva potvrđuje i veliki broj postignutih sporazuma o krivici, kojih je samo od početka ove godine bilo čak desetak. Institucija sporazuma o priznavanju krivice ne podrazumeva da se time pogoduje optuženom, već se tako ceo postupak završava za kraće vreme i uz smanjenje ukupnih troškova. Prema zvaničnim podacima, zbog navedenih razloga, u Americi se čak 96 odsto slučajeva okončava uz pomoć sporazuma. Jedan od nedavnih slučajeva okončanih u Požarevcu na ovaj način, bio je postupak vođen protiv Stefana Lončarevića (25) iz Požarevca, koji je bio optužen za produženo krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. On je 16. decembra prošle godine uhvaćen sa 509 tableta ekstazija, a tokom ispitivanja priznao je i da je 08.novembra posedovao 991 gram marihuane, koje je bacio kroz prozor svog automobila, pa je tada krivična prijava podnešena protiv NN lica, jer nije imala dokaza da je to njegova marihuana. Branilac optuženog predložio je da se postupak okonča institucijom sporazuma o priznanju krivice, sa čime se nadležno tužilaštvo složilo i predložilo je da se Lončareviću dosudi četri godine zatvora. Odbrana se nije složila sa tim predlogom i tražila je da njen klijent bude osuđen na manju kaznu. Kompromis je nađen tako da je Lončarević osuđen na 3 godine i 8 meseci zatvora, i ta odluka je pravosnažna. Očekuje se da ovih dana osuđeni Lončarević, koji pre ove kazne nije bio osuđivan, ode na odsluženje kazne u nekom Kaznenom popravnom zavodu u Srbiji. Zahvaljujući sporazumu, ovaj postupak okončan je za svega tri meseca.

– Sporazumom o priznavanju krivice je institucija kojom se u svetu, posebno zapadnom, najčešće okončavaju sudski procesi, što omogućuje znatni skraćanje vođenja postupaka, kao i ogromno smanjenje troškova, što dovodi znatnoj uštedi vremene i sredstava sudovima i samoj državi, kao i samim optuženicima. U konkretnom slučaju kod Lončarevića primenom sporazuma proces je okončan za manje od tri meseca. U tom kratkom periodu otkriveno je krivično delo, sprovedena istraga, saslušani svedoci i urađena razna veštačenja, kao i dogovor o sporazumu. Da se išlo u redovnom postupku po ustaljenoj sudskoj praksi postupak bi trajao najmanje godinu dana, pod uslovom da se na ulažu žalbe, a sa njima mnogo duže-objašnjeno nam je u Višem tužilaštvu u Požarevcu.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker