CRNA BROJKA U SRBIJI: Svakog dana se kazni 75 osoba zbog zlostavljanja najbližih

Čak 6.643 osobe u Srbiji kažnjene su zbog zlostavljanja svojih najbližih u poslednja tri meseca, što je u proseku 75 osoba svakog dana, pokazuju poražavajući podaci o primeni novog zakona o sprečavanju nasilja o porodici.

Još neverovatnije zvuči podatak da je u istom periodu 2.190 nasilnika, ili 24 dnevno, privremeno izbačeno iz svojih stanova da ne bi mogli da naude ukućanima.

Najviše siledžija bilo je u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Smederevu, a žrtve su kao i do sada, uglavnom bile žene.

Zakon funkcioniše

Državna sekretarka MUP Biljana Popović Ivković istakla je da ove brojke jasno govore da se policija ozbiljno uhvatila u koštac sa nasiljem u porodici. Ona smatra da će to ohrabriti što više građana da prijave nasilje gde god da ga primete.

– Od 1. juna, kada smo počeli sa primenom novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, policija je izrekla 6.643 hitne mere prema nasilnicima. Od toga oko dve trećine odnosi na zabranu prilaska žrtvi, a trećina na privremeno udaljavanje iz stana. Ubedljivo najnasilniji su muževi prema ženama, što je i do sada bio slučaj u praksi. Važno je da je policija pokazala spremnost da se izbori sa nasiljem u porodici, a cilj svega ovoga što radimo je da ohrabrimo žrtve da ne trpe nasilje već da ga odmah prijave. Takođe želimo da motivišemo i sve ostale građane da prijave svaki vid nasilja u porodici, bilo da vide na ulici ili u svom komšiluku – kaže Ivkovićeva.

Prema njenim rečima, policija se za ova tri meseca susretala i sa pokušajima zloupotreba novog zakona, ali su one odmah uočene.

– Imamo tim iskusnih stručnjaka koji odmah uoče kada neko lažno optužuje člana porodice za nasilje. Posle svake prijave, uglavnom se prvo izriče opomena, a tek kada je nasilje potpuno očigledno, krivac se izbacuje iz stana ili mu se izriče zabrana prilaska žrtvi – objasnila je Ivkovićeva.

Psiholozi i sociolozi istakli su da je nasilje u porodici veliki problem današnjeg društva i da će pooštravanje kazni dati rezultate. Psiholog Aleksandra Janković smatra da će stroža kontrola i veće kazne uplašiti siledžije, pa samim tim i smanjiti nasilje.

– Otkako je zakon počeo da se primenjuje, nasilje je postalo znatno uočljivije nego pre. Tek kada su kazne pooštrene, izašlo je na videlo šta se sve dešava u srpskim porodicama. Međutim, kada ti nasilnici shvate da više neće moći da prolaze nekažnjeno , razmisliće dva puta pre nego što dignu ruku na nekog člana porodice – istakla je Jankovićeva i dodala:

– Ovoliki broj siledžija ne čudi, jer su čitave generacije odrasle na scenama nasilja, što u stvarnosti, što u medijima. Sa druge strane, pre svega zbog ekonomske situacije, porodične vrednosti su potpuno uništene.

TPKNEWS/SD

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker