NOVA PRAVILA ZA SAHRANJIVANJE U POŽAREVCU: Pokojnik ne može sa nakitom i drugim dragocenostima u grob!

Pljačkaše grobova na području Požarevca, osim već postavljenih nadzornih kamera, dodatno će obeshrabriti i Odluka Skupštine Grada o upravljanju grobljima i sahranjivanju, kojom se zabranjuje ukop pokojnika sa zlatnim nakitom i drugim dragocenostima!

Ukoliko porodice preminulih ne budu poštovale ovu odluku, dragocenosti će pre ukopa ukloniti nadležni iz JKP “Komunalne službe” koja upravlja grobljima i zadužena je za sprovođenje ove Odluke.

– Zlato i dragoceni metali nađeni prilikom sahranjivanja umrlog ili ekshumacije posmrtnih ostataka predaće se naslednicima – navodi se u Odluci – Ukoliko njih nema, ili ne žele da preuzmu te predmete, sa njima će se postupati kao sa nađenim stvarima.

Osim toga, Odluka predviđa još nekoliko novina među kojima je i kremiranje pokojnika, koje do sada u Požarevcu nije bilo moguće.

Planirano je da se kremacija uvede posle izgradnje krematorijuma, i to u fazama, počev od 2020. do 2022. godine. Ona će se obavljati po želji pokojnika ili rodbine, a kada je reč o onima koji nisu umrli prirodnom smrću, tražiće se odobrenje organa nadležnog za vođenje krivičnog postupka.

Još jedna novina predviđena novom Odlukom Skupštine Grada je i pokopavanje patoanatomskog, odnosno medicinskog otpada kao što su oragani, tkiva, delovi tela, krv i fetusi. U Odluci je navedeno da se njihovo pokopavanje može obavljati u za to predviđenoj parceli na groblju, u skladu sa posebnim propisima.

Novo je i uvođenje obaveze “Komunalne službe” da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu usluge, u trajanju od najmanje 30 dana.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker