BLOKADE SE NASTAVLJAJU: Završeni pregovori predstavnika poljoprivrednika i Vlade Srbije, odluka u 20 sati

Posle više od pet sati, završeni su pregovori predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim.

Predstavnici poljoprivrednika/Foto: Tanjug

Poljoprivrednici su nakon izlaska iz zgrade Vlade Srbije novinarima rekli da će predloge koji su dobili razmotriti i do 20 časova izaći sa odlukom da li predloge prihvataju ili ne. Oni nisu govorili detaljnije o tome šta im je u vladi predloženo.

Na sastanku sa premijerkom bili su predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja proizvođača mleka “Naše mleko – Mačva”, Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženja poljoprivrednika “Stig” iz Požarevca, Udruženja “Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije”, Udruženja poljoprivrednika Banata i Proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja.

Poljoprivrednici traže da subvencije po hektaru obradive površine iznose 35.000 dinara, da se utvrdi minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus PDV, da premija za litar mleka iznosi 20 dinara, da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV te da se obezbede cene poljoprivrednih proizvoda, kao što su pšenica, kukuruza, soja kakve su na berzama u Budimpešti i Parizu.

Predsednik Udruženja “Stig” Nedeljko Savić pred početak sastanka u Vladi Srbije je rekao za Tanjug da su zahtevi poljoprivrednika poslati pre više od 20 dana Vladi Srbije.

“To su subvencije kao u EU i okruženju. Tražimo plavi dizel, za poljoprivrednike bez akcize. I tražimo da se reguliše tržište, kako žitarica tako i mlečnih proizvoda”, naveo je Savić.

Dodao je da od današnjeg sastanka očekuje da se ponudi rešenje problema u kojima su se našli poljoprivrednici.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker