VELIKA KRAĐA U RTB BOR: Uz pomoć kamiona sa tajnom pregradom, godinu dana vodu deklasirali kao sekundarni bakar!

Obezbeđenje Rudarsko-topioničarskog basena Bor sprečilo je malverzaciju sa sekundarnim bakrom za koju se sumnja da je nanela štetu basenu od milion i po dinara.

Foto: Dejana Kecić

Obezbeđenje je od Nove godine pratilo kamion koji je dovozio bakar na preradu i utvrđeno je da postoji specijalno napravljen rezervoar za vodu, koji je ukazivao na malverzacije.

Regionalni rukovodilac INEX PLUS-a, firme koja obezbeđuje imovinu RTB-a Bor Ivan Milosavljević kaže da su ustanovili da vozilo ima specfično vreme ulaska i izlaska iz kruga RTB-a Bor i da je analizom dokumentacije koja je pratila svaku isporuku, uočene nelogičnosti, te da je organizovano praćenje vozila.

“Došli smo do saznanja da postoji verovatnoća zloupotrebe. Postoji sumnja da vozilo ima vrlo specifičnu konstrukciju, poseduje neku vrstu tanka, napunjeno vodom ulazilo u krug RTB-a, a nakon istovara sekundarnog bakra ta voda je usput ispuštana, a onda je kamion meren prazan”, rekao je za Tanjug Milosavljević.

On je pojasnio da to praktično znači da je na preradu unošen materijal u manjoj količini od one koja je prijavljivana, odnosno voda je deklarisana kao bakar, da bi se iz RTB-a kasnije uzimala upravo ta prijavljena količina katodnog bakra.

Vozilo je, kako kaže, imalo rezervoar od 2.020 litara, te da je ceo slučaj prosleđen policiji i tužilaštvu koji će “reći svoje”.

Pomoćnik generalng direktora RTB-a Bor za ekologiju, bezbednost, zdravlje na radu i zaštitu od požara Saša Perišić kaže da basen RTB Bor ima potpuno poverenje u firmu koja se bavi obezbeđenjem zaštitom imovine tog preduzeća.

“INEX PLUS dobio je potpuna ovlašćenja i podršku u smislu primene svih organizacionih i tehničkih mera i postupaka da ovakve i slične aktivnosti, koje se na žalost dešavaju, a nadamo se da će biti sve ređe, spreče u potpunosti”, rekao je Perišić za Tanjug.

On je dodao da se preduzima sve da se zloupotrebe suzbiju i svedu na najmanju moguću meru, te da u takvim situacijama neće biti povlaštenih i amnestiranih.

“Svi oni za koje se ustanovi da su imali bilo kakve veze sa ovim i sličnim aktivnostima biće apsolutno procesuirani i po aktima preduzeća, a nadam se i po zakonskim normama”, rekao je on.

Kako kaže šteta u ovom konkretnom slučaju je oko milion i po dinara, a sve ostalo je stvar zakonskih organa i istrage koja je u toku.

TPKNEWS/Tanjug

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker