BRUKA I SRAMOTA: Radnici taoci Vlade Srbije i Fijata!

Da bi sačuvali radna mesta i kakve-takve plate, 2.500 radnika kragujevačke fabrike automobila moraće tri godine da se odreknu štrajka, iako je to protivno Ustavu.

Foto: Tanjug

Radnici „Fijata“ nakon potpisivanja sporazuma s poslovodstvom o novom kolektivnom ugovoru nisu više samo jeftina radna snaga već i taoci svog poslodavca, koji ih je suprotno zakonima i Ustavu Srbije obavezao da se uzdržavaju od štrajka tokom naredne tri godine, ocenjuju stručnjaci za radno pravo.

Ogromni pritisci iz Vlade i od rukovodstva „Fijat Krajsler automobila Srbija“ na oko 2.500 radnika da će biti odgovorni ukoliko „Fijat“ odluči da se povuče iz Srbije, te da će ostati bez posla, po svemu sudeći bili su presudni za to štrajkački odbor juče donese odluku da potpišu sporazum.

BRUKA I SRAMOTA

Pojedini sindikalci tvrde da su isključivo u strahu od gubitka radnih mesta pristali da ne štrajkuju naredne tri godine, kao i na to da im plata do kraja godine bude povećana samo za 2,2 odsto, iako je to, kako tvrdi Zoran Stanić iz sindikata Nezavisnost, manje od onoga što je „Fijat“ nudio radnicima pre štrajka, a to je povećanje od tri odsto.

– Radnici su sada dobili takve uslove da će biti „Fijatovi“ robovi. Potpisivanje sporazuma Samostalnog sindikata s poslovodstvom kompanije je bruka i sramota, a radnici u Kragujevcu su prevareni i apsolutno nezadovoljni – kaže Stanić. Komentarišući sporazum o uzdržavanju od štrajka tri godine, Stanić je rekao da je to „smešno“ i lako može da se obori jer ne može da se uskraćuje pravo koje je garantovano Zakonom o štrajku.

Naime, pravo na štrajk, u skladu sa zakonima o radu i o štrajku, svim radnicima je zagarantovano članom 61 Ustava Srbije.

Maja Stupar, advokat i stručnjak za radno pravo, smatra da poslovodstvo „Fijata“ grubo krši zakone Srbije insistirajući da se radnici odreknu prava na štrajk tri godine.

– Poslodavac bi ovakvom tačkom kolektivnog ugovora ne samo zloupotrebio svoj položaj već i uskratio radniku pravo na ono što mu po zakonu i Ustavu pripada. Nema dileme da se ovakav ugovor na sudu može srušiti, jer je očigledno da su radnici pod pritiskom i prinudom potpisali nešto što je protivzakonito. Ovo je jedna vrsta ucene – smatra Stuparova.

Inače, sporazum je u ime radnika potpisao Zoran Marković, predsednik štrajkačkog odbora i Samostalnog sindikata, a u ime poslodavca generalna direktorka FCA Silvija Verneti. Nakon potpisivanja tog sporazuma novinarima nije bilo dozvoljeno da postave pitanja, a zbog korporativne politike „Fijata“ nije bio moguć ni uvid u tekst sporazuma.

BEZ ALTERNATIVE

Komentarišući pristajanje na uzdržavanje od štrajka tri godine, Marković je rekao da, ako poslodavac obezbedi dobre uslove za rad i zaradu, neće ni biti štrajka.

– Potpisivanje sporazuma bilo je jedino izlazno rešenje, u ovom trenutku nije bilo alternative – rekao je on i dodao da su najveći značaj potpisanog sporazuma garancija FCA i Vlade da kompanija neće otići iz Kragujevca najmanje tri godine i da neće biti otpuštanja radnika.

TEŠKI RAZGOVORI

Premijerka Ana Brnabić izjavila je nakon potpisivanja sporazuma između poslovodstva i Samostalnog sindikata u „Fijatu“ da su razgovori bili jako teški, ali da je pronađen dobar kompromis:

– Ovo su bili pravi razgovori u smislu da ne postoji strana koja je pobednik i strana koja je izgubila. Nađen je dobar kompromis. Ako postoje ljudi koji su nezadovoljni u FCA, nemam nikakav problem da ponovo razgovaram s radnicima i objasnim šta je dobijeno ovim razgovorima, a dobijeno je mnogo.

ŠTA SU RADNICI TRAŽILI:

– povećanje bruto plate sa 38.000 na 50.000 dinara (30%)

– isplatu bonusa za 2015. i 2016.

– bolju organizaciju rada

– naknadu za prevoz van radnog vremena

ŠTA SU RADNICI DOBILI:

– povećanje plate za 2,2 odsto u avgustu

– povećanje plate za 4,5 odsto u februaru 2018. godine

– godišnje povećanje plata u skladu sa zvaničnom stopom inflacije

– isplatu prve polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, a druge polovine u decembru

– osnivanje komisije za tehničko merenje

– udvostručenu naknadu za noćni prevoz

TPKNEWS/Kurir

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker