Blizanci iz Srbije napravili bum u Beču, zbog njih ministri dižu avione (FOTO)

Blizanci Aleksandar i Miloš Radivojević (25) sve su samo ne obični momci iz Srbije. Sa 14 godina imali su plan: otići u Beč kod oca, dobiti papire pre punoletstva, i vratiti se u Srbiju. Međutim, braća su napravila toliki bum u Beču da carski grad ne planira da ih ikad više prepusti rodnoj zemlji.

Miloš je najtraženiji bečki kuvar, u čijim specijalitetima uživaju najutucajniji Austrijanci. Aleksandar je najtraženiji bečki frizer kod koga dolaze ambasadori i ministri. Možda sad deluje kao da je blizancima sve išlo lako, ali to je daleko od istine.

– U početku je sve bilo teško, nisam znao ni reč nemačkog, sve dok jednog dana nisam rešio da sredim svoj život. Primili su me u jedan restoran, da učim posao. Svaki dan sam sa sobom nosio svesku u koju sam pisao reči na nemačkom. Radio sam od 7 ujutro do ponoći, bez pauze. Bio sam najmlađi i zbog toga sam imao probleme jer je kolegama smetalo što napredujem tako brzo – priseća se Miloš početaka.

Na njegovu sreću, zavoleo ga je glavni kuvar koji mu je preneo svoje znanje. Miloš je bio jedini u restoranu sa 3 diplome. Pored kuvarske, imao je i diplome mesara, pekara i poslastičara.

– Jednog dana pozvao me je vlasnik restorana i saopštio da glavni kuvar ide u penziju i pitao ga da li bih pristao da vodim celu firmu. Imao sam samo 22 godine, ali sam prihvatio. Postao sam menadžer restorana u koji redovno svraćaju najuticajnije ličnosti Austrije.

Često mu dolaze i naši ljudi sa estrade jer ovaj talentovani srpski kuvar čini da se osećaju kao kod kuće.
– Kuvao sam za Bregu, Cecu, Dina Merlina, Acu Pejovića, Acu Lukasa, Seku Aleksić, grupu Miligram, Sašu Matića i mnoge druge iz sveta šou biznisa – kaže Miloš.

Dodaje i da je život u Austriji mnogo drugačiji nego u Srbiji. Radi se od ujutru do uveče, i pod stresom je po čitav dan.

– Tačno je to, ali, za razliku od Srbije, kada mi ovde nešto zagori, nema vike već se nastavlja sa radom. Iako radim po ceo dan, na kraju vidim rezultate i mogu sebi da priuštim normalan život – iskren je Miloš.

Kao učenik, dobijao je početnu platu od 500 do 800 evra, dok sada kao kuvar zaradi minimum oko 2200. evra.

Njegov deset minuta stariji brat blizanac Aleksandar u početku nije bio oduševljen Bečom, ali ga je majka molila da ostane i izgradi svoj život u gradu koji je oduvek bio grad velikih nadahnuća.

– Sećam se da sam posao tražio od salona do salona i niko me nije hteo. Onda sam jednog dana iz inata ušao u jedan od najlepših i najskupljih salona, pitao da li im treba učenik. Posle samo nekoliko dana primili su me za stalno. U početku sam se jedva snalazio jer nisam razumeo ni reč, ali moja prednost je bila što znam engleski i španski, što je mušterijama prijalo jer su iz svih delova sveta – seća se Aleksandar.

Čim je dobio posao, zaboravio je na odmor, letovanja, druženja. Bilo mu je bitno samo učenje.

– Znao sam da onaj ko može da se strpi u životu, taj kasnije može i da uživa u njemu. Vrlo brzo sam, sa 24 godine, stigao do pozicije menadžera u salonu, počeo da obučavam učenike, iako sam do juče ja bio taj kog su obučavali.

I to nije najbolji deo. Sada klijenti lete iz Francuske, Italije, Bugarske da bi ih Aleksandar sredio.

– Nekoliko važnih osoba iz ambasada su moji klijenti. Takođe, ja često odlazim u Italiju, Mađarsku, Posljsku kako bih sredio kosu glavnima ljudima uz Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva finansija. Imam i svoje prevodioce koji mi pomaži da bolje razumem te ljude i njihove zahteve – otkriva Aleksandar.– Ispostavilo se da majka stvarno uvek zna najbolje. Ja sam bio mlad i nisam znao. Ali bila je u pravu što me je terala da ostanem ovde. Sada zarađujem duplo više od prosečne plate u Beču, a prosečna je 1200 evra – iskren je talentovani frizer.

TPKNEWS/Telegraf

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker