LOŠA VEST ZA GASTARBAJTERE: Austrija spustila rampu Srbiji – ulazak u zemlju moguć samo za vakcinisane

Ministarstvo zdravlja Austrije izradilo je novu uredbu o epidemiološkim merama, kojom su Srbija, ali i sve ostale zemlje Zapadnog Balkana, stavljene na “crvenu listu”.

Foto: Ilustracija

Pored Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana sa liste zemalja sa niskim epidemiološkim rizikom “ispale” su i SAD, Jermenija, Azerbejdžan, Brunej, Izrael, Japan i Tajland. Iz tih zemalja je od sada moguće u Austriju ući samo uz potvrdu o potpunoj imunizaciji. Na “zelenu listu” stavljen je jedino Urugvaj, koji je do skoro bio među zemljama gde se širi novi soj.

Inače, Uredba je donela još jednu novinu, a to je produženje roka važenja vakcinacije sa devet na 12 meseci. Do sada je važilo pravilo da se lice tretira kao vakcinisano devet meseci od prijema druge doze, a od sada se taj rok produžava na 360 dana.

Nova uredba trebalo bi, prema Ministarstvu, da bude objavljena u toku nedelje, pre stupanaj na snagu novih epidemioloških mera, koje su najavljene za sredu, a koje predviđaju ograničenja pre svega za nevakcinisane.

Naime, od 15. septembra mere će se pooštravati na osnovu popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj nezi.

Tako od srede, kada se očekuje popunjenost od 10 odsto, stupaju na snagu nove mere, koje predviđaju da nevakcinisana lica moraju da nose maske višeg nivoa zaštite, FFP2 u svim prodavnicama, dok će tu vrstu maske vakcinisani i izlečeni od kovida morati nositi samo u prodavnicama namirnica, supermarketima, i javnom prevozu.

Takođe se smanjuje i rok važenja antigentesta na 24 sata, a PCR testa na 48 sati, čime će biti potrebno češće testiranje nevakcinisanih ako žele u kafiće, restorane, bioskope…

Kada kapaciteti intenzivne nege budu dostigli nivo popunjenosti od 15 odsto, stupaju na snagu dalja pooštrenja koja predviđaju, pre svega, da na velike manifestacije sa više od 500 ljudi i u lokale noćne gastronomije mogu ući samo lica koja poseduju sertifikat o vakcinaciji ili preležanom kovid-19.

To znači da će moći da uđu samo vakcinisani i izlečeni, ali kojima od oboljenja nije prošlo više od šest meseci. Vlasti još moraju rešiti da li to važi samo za goste ili i zaposlene.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn najavio je da bi ova mera mogla biti, kasnije proširena na svu gastronomiju i hotelijerstvo.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker