Vlaškim igrama dižu publiku na noge

Gradski ansambl narodnih igara i pesama Centra za kulturu u Požarevcu, zahvaljujući svom kvalitetu – igračkom, sviračkom i pevačkom umeću, već godinama je zaštitni znak grada podno Čačalice i neizostavni učesnik svih većih manifestacija.

Foto: Z. Milovanović

Ovaj renomirani ansambl broji 226 članova i već godinama uspešno i uigrano nastupa u zemlji i inostranstvu.

– Imamo i petočlani narodni orkestar, kao i žensku i mušku pevačku grupu, koje čine sami igrači folklora – predstavlja nam ansambl Marija Vlajović, umetnički rukovodilac GANIP-a od 2012.

Poslednji nastup članovi ovog ansambla imali su 23. i 24. decembra, kada su za svoje sugrađane izveli tradicionalni novogodišnji koncert. – Prezadovoljna sam nastupom, a naročito reakcijama publike. Ovi koncerti glavni su nam podsticaj i obaveza da svoje naredne nastupe podignemo na još viši nivo – kaže Marija, koja u folkloru igra još od svoje desete godine. Nastupi GANIP-a uvek su poslastica za publiku, jer izvode atraktivne, dinamične koreografije, koje su radili najeminentniji domaći autori.

– Od ukupno 40 koreografija koje smo imali tokom godina, najčešće izvodimo 20. Nastup započinjemo spletom igara iz Šumadije, a nastavljamo vlaškim igrama, koje uvek izazovu najveće oduševljenje publike. Potom izvodimo igre iz Leskovca, Pirota, Vranjskog Polja, Bosilegrada, zapadne Srbije, Bačke i sa Kosova i Metohije. Po tome se vidi da naš repertoar predstavlja pravu Srbiju u malom – smatra Marija.

Igračko umeće požarevačkog ansambla upotpunjuju živopisne nošnje. Iako su zasada dobro opremljeni, kroz neku godinu više neće moći da nabave originale, jer njih najviše odnose oni koji za njih mogu najviše da plate, a to su kulturno-umetnička društva naše dijaspore.

Ganip je redovni učesnik manifestacija u celom Braničevskom okrugu, naročito u Požarevcu, gde su njihovi nastupi posebno zapaženi tokom Ljubičevskih konjičkih igara. Svake godine, u više navrata, nastupaju i van granica naše zemlje. Ove godine gostovali su u Crnoj Gori, Austriji i na prestižnom Međunarodnom festivalu folklora u Olštinu, u Poljskoj.

TPKNEWS/Novosti

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker