ZAVRŠNA KONFERENCIJA: Bezbednosni program za mlade u Braničevskom okrugu (VIDEO)

Juče je u Požarevcu zdanju održana završna konferencija projekta “Bezbednosni program za mlade – uvođenje programa za bezbednost mladih u Braničevskom okrugu i održivost uspostavljenog programa” Udruženja građana “Šansa” Požarevac.

Na završnoj konferenciji prisutnim učesnicima su prezentovani ključni rezultati ostvareni na projektu, kao i najznačajniji nalazi koji se tiču glavne problematike projekta, a to su mladi iz naše lokalne sredine i trenutno stanje bezbedonosne kulture među njima.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, policijske uprave, obrazovno-školskih i zdravstvenih institucija, Centara za socijalni rad, Crvenog krsta, predstavnici učenika iz srednjih škola u Gradu Požarevcu i Braničevskom okrugu, predstvanici svih relevantnih ustanova i institucija koji su na posredan i neposredan način bili uključeni u implementaciju projektnih aktivnosti.

Projekat je realizovan od septembra 2016. i završio se jučerašnjom konferencijom.

– Naš projekat je podržan i finansiran od Misije OEBS-a u Srbiji sa ukupno million i dvadeset jedna hiljada i osamsto dinara. Cilj projekta je bio podizanje svesti mladih o bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama kao i stvaranje zdrave bezbednosne kulture kroz uvođenje kontinuiranih usluga i preventivnih programa, sprovođenje socijalne rehabilitacije i reintegracije mladih koji su počinioci krivičnih dela i prekršaja na teritoriji Braničevskog okruga -, rekao je Vladan Bošković član UG “Šansa” i asistent na projektu.

Kako je rekao Bošković, projekat je nekoliko glavnih aktivnosti i predviđao je realizaciju serije radionica zasnovanih na osnovnim principima interaktivnog učenja sa temama bezbedonosnih izazova, rizica, pretnji i bezbedonosna kultura, bolesti zavisnosti, rizici u saobraćaju, polno i rizično seksualno ponašanje, nasilje i nasilničko ponašanje, internet i rizici, trgovina ljudima i eksploatacija. Radionice su organizovane od strane stručnih lica Sociorehabilitacionog kluba za mlade i ostalih organizatora iz lokalne zajednice.

Tokom sprovođenja projekta realizovane su 14 radionica vršnjačke edukacije po srednjim školama na teritoriji Požarevca, na kome je ukupno učestvovalo preko 350 učenika, mladih od 15 do 19 godina.

U decembru realizovan je i Trening „Uspostavljanje servisa usluge u lokalnoj zajednici sa fokusom na bezbednosni program za mlade“ na kome su učešće uzeli predstavnici relevantnih stejkholdera sa lokala.

Projekat u okviru svoje implementacije, kao jednu od ključnih aktivnosti takođe je prepoznao istraživanje mladih o bezbedonosnim izazovima, rizicima i pretnjama, koje je uključivalo i realizaciju fokus grupe sa mladima sa temom potrebe i stanja bezbednosne kulture mladih u lokalnoj zajednici.

– Na samom kraju, značajan produkt realizacije projekta jeste i izrada Vodiča za implementaciju programa bezbednosne kulture koji će biti dostupan svim zainteresovanim stranama na primenu i korišćenje, sve zarad kreiranje što bezbednijeg okruženja za mlade u našoj lokalnoj sredini, kao i sve ukupnog povećanja stepena bezbednosti svih građana -, zaključio je Bošković.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker