DRŽAVA DIZANJEM AKCIZA PUNI KASU: Poskupela struja i cigarete, uskoro će i nafta, kafa i alkohol!

Struja u Srbiji je od danas skuplja za 3,4 odsto, cigarete za oko 10 dinara po paklici, a može se očekivati da dođe i do redovnog godišnjeg usklađivanja dinarskih iznosa akciza sa prošlogodišnjom inflacijom, koja je iznosila 1,3 odsto, što bi značilo veće cene svih akcizinih proizvoda – naftnih derivata, kafe, alkoholnih pića…

Prosečna cena električne energije za domaćinstva sada je 7,867 dinara po kilovat-času, bez taksa i poreza, a ovo poskupljenje će dosadašnji prosečan mesečni račun od 3.000 dinara povećati za oko 100 dinara.

Duvandžije su već objavile da će paklica cigareta od 1. februara biti skuplja najverovatnije za 10 dinara, zbog redovnog usklađivanja akciza, a i iz Udruženja naftnih kompanija Srbije su saopštili da će derivati nafte poskupeti za 1,3 odsto zbog usklađivanja akcize sa indeksom potrošačkih cena u 2020. Dodaje se da će, pošto akciza ulazi u osnovicu za PDV, svi proizvođači i uvoznici derivata nafte po tom osnovu u budžet Srbije plaćati više za oko 0,9 dinara po litru benzina i dizela, odnosno 0,7 dinara po kilogramu TNG. Reč je o redovnom godišnjem usklađivanju dinarskih iznosa akciza, u skladu sa inflacijom, koje ima za cilj očuvanje realne vrednosti tog prihoda.

Ministarstvo finansija još nije saopštilo da li će i ove godine u februaru biti usklađene akcize sa inflacijom, ali donošenje takve odluke bi podrazumevalo poskupljenje derivata nafte, alkoholnih pića, kafe, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, duvanskih prerađevina. Prošle godine je zbog izbijanja epidemije koronavirusa ovo usklađivanje prolongirano za jul.

USKLAĐIVANJE SA EU

Cigarete bi u Srbiji na kraju 2025, sudeći prema Akciznom kalendaru, koji je nedavno usvojen, mogle da koštaju kao i u zemljama EU, odnosno oko pet evra, jer je predviđeno da specifična akciza sa sadašnjih 76,75 dinara po pakli skoči na čak 90,25 dinara. Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, a maloprodajne cene cigareta se tamo kreću od 2,5 evra u Bugarskoj, pa do skoro 10 evra u Irskoj.

ŠTA JE VEĆ POSKUPELO U JANUARU

  • TV pretplata poskupela sa 255 na 299 dinara mesečno
  • Računi za vodu i kanalizaciju u Beogradu veći za pet odsto, odnosno za oko 135 dinara u proseku
  • Naknada za obnovljive izvore energije uvećana sa 0,093 na 0,437 dinara po potrošenom kWh
  • U Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Leskovcu i Zrenjaninu porez na imovinu će biti skuplji od jedan do šest odsto
  • Osnovne bankarske usluge biće u ovoj godini skuplje za 15 do 60 odsto
  • Cena PCR testiranja na lični zahtev je porasla sa 6.000 na 9.000 dinara

AKCIZA NA BENZIN 57,84 DINARA

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije saopštili su da bi na osnovu povećanja za 1,3 odsto akciza na bezolovni benzin sa sadašnjih 57,10 dinara po litru trebalo da bude povećana na 57,84 dinara, na gasna ulja, u koja spada i dizel-gorivo, sa 58,72 na 59,48 dinara po litru, a na tečni naftni gas (TNG) sa 44,59 na 45,17 dinara po kilogramu.

(Tpknews.com/Kurir)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker