JUBILARNI: Dijaspora na 10. Festivalu vlaške muzike “Gergina” (VIDEO)

Negotin je i ove godine bio u centru pažnje kulturne javnosti, a pre svih ljubitelja dobre vlaške muzike, kao i bogatog kulturnog nasleđa Vlaha.

Upravo takve objedinjene sadržaje ponudilo je Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha Gergina, organizator istoimenog festivala vlaške muzike, koji je ove godine, sa brojnim učesnicima, gostima i publikom iz Srbije i susednih zemalja, obeležio desetogodišnji jubilej.

U desetoj sezoni, Festival vlaške muzike Gergina bio je posvećen legendi vlaške pesme Slobodanu Domaćinoviću (1951-2015), a njegovi prijatelji muzičari su tokom revijalne večeri izvodili neke od čuvenih njegovih pesama.

U prepunoj sali negotinskog Doma kulture, publiku su na noge su podigli naši afirmisani izvođači vlaške muzike, saksofonista Živa Dinulović, trubač Dragan – Gune Njegušić, Ljubiša Božinović, harmonikaš, Staniša Radosavljević, ali i drugi pevači među kojima su bili Dragan Domaćinović, Danijela Pražić, Žika Cvetković.

Nakon izvođenja spleta pesama Slobodana Domaćinovića, publici su se predstavili Velja Kokorić, jedan od najboljih frulaša u vlaškoj muzici, koji redovno nastupa u pratnji poznatog harmonikaša Branislava Ikonića-Brke, etno grupa Gergina, Duvački orkestar Darmar iz Knjaževca i još desetak poznatih izvođača vlaške muzike.

Među učesnicima druge festivalske večeri su bili: KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice, osnovan daleke 1951. godine, koji danas broji oko 50 članova, sa igračima omladinske i starije izvorne folklorne grupe i solistima, Milan Nikolić, na duduku i sjajna vokalna solistkinja Slobodanka Petrović.

Prve takmičarske večeri festivala pobedu je slavio mladi Dalibor Pandurević, solista na saksofonu iz Velike Jasikove kod Zaječara, kome je odlukom žirija pripala povelja “Božidar Janucić”, prestižno priznanja festivala vlaške izvorne muzike Gergina i 15 000 dinara. Za najboljeg vokalnog solistu proglašen je Danijel Baronović, iz Dušanovca u opštini Negotin, a najbolji instrumentalni izvođač je Irena Marić, solistkinja na fruli iz Osanice, u opštini Žagubica. Njih je sponzor darivao sa po 10 hiljada dinara. Prvi put je dodeljena i zahvalnica stranom državljaninu za izuzetno zalaganje i doprinos razvoju vlaške muzike talentovanoj vokalnoj solistkinji Lori Asenovoj iz Bregova u susednoj Bugarskoj.

– Smatram da muzika nema granice i da spaja ljude i kulture – kazao je poznati srpski kompozitor, profesor dr Dimitrije Golemović, šef Odseka za etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, koji je predsedavao petočlanim žirijem, a prethodno svojom besedom označio početak 10. Gergine.

Tokom prve večeri festivala Gergina posebno zapažen, skoro polusatni nastup, imali su članovi Omladinskog narodnog orkestra Beograd, osnovanog pre nekoliko godina pri muzičkoj produkciji RTS, koji danas radi pod pokroviteljstvom Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica. Takođe, nastupio je i KUD “Đido” iz Brestovca u opštini Bor, a na samom otvaranju festivala i najmlađi negotinski hor Vivak – 2015, pod upravom Dragane Simonović-Marinović.

Sve takmičare, prve festivalske večeri, pratio je orkestar perspektivnog harmonikaša Bobana Pecića.

ŽIRI

Nastupe mladih takmičara, šest vokalnih interpretatora i 13 instrumentalnih izvođača iz Srbije, Rumunije i Bugarske sa profesorom Golemovićem, ocenjivao žiri u kome su bili Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu, Marija Vitas, etnomuzikolog, urednik u muzičkoj redakciji i muzički kritičar Drugog programa Radio Beograda i dvojica doajena vlaške muzike, saksofonista Živa Dinulović i trubač Dragan – Gune Njegušić.

PREDSEDNIK ZADOVOLJAN

– Poseban ton jubilarnom festivalu Gergina dali su i Vlasi iz Makedonije, grupa Gramosteanji iz Skoplja. Zadovoljan sam prikazanim, a orkestar maestra Slobodana Pecića je i ove godine blistao punim sjajem. – Pripreme za naredni festival počećemo odmah – rekao je prim dr Siniša Čelojević, predsednik Organizacionog odbora festivala i Udruženja Gergina, njegovog organizatora.

DUETSKI HIT

Ljiljana Nestorović-Đokić, jedan od najlepših krajinskih vokala i pevač Boban Janošević iz okoline Bora, nastupili su u duetu i otpevali čuveni hit “U crkvenom dvorištu pod orahom”, koji je 1979. godine sa Slobodankom Blagojević snimio Slobodan Domaćinović.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker