VLADA AUSTRIJE LAGALA GRAĐANE: “Ako tako nastavimo, na jesen će biti kao što je u Šri Lanki”

Austrijska naftna kompanija OMV je krajem juna, u pismu koje je dospelo sada u javnost, upozorila vladu na opasnost od nestašice dizela.

Foto: Shutterstock

U Socijaldemokratskoj partiji Austrije (SPO) smatraju da se delovanjem vlade ugrožavaju strateške rezerve goriva. SPO je reagovala na odluku vlade da pusti u opticaj još dizela i benzina iz strateških rerzervi.

Odlučeno je da se stavi na raspolaganje, radi osiguranja bezbednosti snabdevanja, još 100.000 tona dizela i 45.000 tona benzina iz strateških rezervi.

SPO je objavila upozorenje OMV, ističući da je kompanija ukazala da će doći do ozbiljnih nestašica ako vlada ne donese odluku o pokrivanju tražnje rezervi.

“Na osnovu aktuelnih planova, koji uključuju period do kraja septembra, svoje klijente i pumpe OMV ćemo moći u sve manjem obimu da snabdevamo”, navodi se u pismu.

Konkretno je OMV tražio puštanje u promet 100.000 tona dizela i 90.000 polugotovih naftnih derivata.

Alojz Šrol, zadužena za energetska pitanja u SPO, kaže da pismo dokazuje da je vlada lagala građane i parlament kada je ministarka energetike Leonore Gevesler negirala da postoji opasnost od nestašica dizela, i upitao je zašto vlada tek sada reaguje na upozorenje OMV.

Protekle nedelje je vlada još negirala sva pisanja o opasnosti od nestašica dizela, a kancelar Karl Nehamer je tvrdio da OMV uspeva da kompenzuje nedostatke nastale incidentom u rafineriji Švehat, zbog koje je pomerena za jesen obnova rada rafinerije.

Rezerva naftnih derivata, koja je obavezna na osnovu pravila EU, obuhvata prosečnu 90-dnevnu potrošnju Austrije. U rezervama se nalaze ne samo sirova nafta, već i dizel i benzin.

Nakon incidenta u rafineriji, tokom koje je oštećeno glavno postrojenje za destilizaciju nafte, vlada je pustila u promet 112.000 tona dizela i 56.000 tona benzina. Time su rezerve smanjene za prosečnu potrošnju od šest dana.

Daljim puštanjem u promet goriva iz rezervi, kaže Kristof Macneter iz SPO, smanjuju se rezerve na 77 dana.

“Ako tako nastavimo, na jesen ćemo imati situaciju kao što je u Šri Lanki, zemlji koja ima rezerve goriva za svega dva dana”, naveo je on.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker