VELIKO GRADIŠTE: Počela izrada nacrta lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost (FOTO/VIDEO)

U Velikom Gradištu počela izrada nacrta lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost u okviru projekta “Budi svoja, budi jednaka, budi snažna“.

Budi svoja-budi jednaka-budi snazna

Prvim treningom pod nazivom „Budi svoja, budi jednaka, budi snažna“, održanom u svečanoj sali Skupštine opštine u Velikom Gradištu, 14 i 15. oktobra, počela je realizacija istoimenog projekta čiji je cilj izrada nacrta lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost. Opština se na izradu ovog plana javno obavezala početkom ove godine, potpisivanjem upisnice Evropske povelje za rodnu ravnopravnost Saveta evropskih opština i regiona.

Budi svoja-budi jednaka-budi snazna 3

Projekat “Budi svoja, budi jednaka, budi snažna“ realizovaće se u periodu septembar-decembar 2016. godine, uz podršku Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope. Cilj projekta je da osnaži žene Velikog Gradišta da se zalažu za jačanje položaja žena i stavljanja prioriteta žena visoko na agendi opštine. Projekat treba da rezultira pripremljenim nacrtom lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost do koga će se doći kroz širok konsultativni proces i prikupljanje predloga i ideja od strane samih žena opštine Veliko Gradište, pokazujući time koliko je njihov glas zaista važan u zajednici.

Budi svoja-budi jednaka-budi snazna 1

Prateći aktuelnu situaciju u opštini Veliko Gradište i podršku pitanju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou (iskazanu i kroz pristupanje Evropskoj povelji o rodnoj ravnopravnosti), ovaj projekat ima za cilj da napravi korak dalje u organizovanju žena iz lokalne zajednice da se informišu o temi rodne ravnopravnosti, da se uključe u izradu lokalnog akcionog plana i da se ojačaju njihove aktivnosti usmerene na unapređenje uključivanja žena u društvene procese od značaja.

Budi svoja-budi jednaka-budi snazna 4

Prva radionica rezultirala je velikim brojem učesnika, među kojima su bile prisutne i predstavnice lokalnih udruženja žena kao i predstavnice lokalne samouprave. Učesnike je pozdravio zamenik predsednika opštine, Slađan Marković, rekavši da veruje u snagu i sposobnost žena te da će opština i dalje podržati svako angažovanje na polju rodne ravnopravnosti.

Budi svoja-budi jednaka-budi snazna 2

Učešće u prvoj radionici uzeli su članovi projektnog tima Aleksandra Knežević, ekspert za rodnu ravnopravnost na međunarodnom nivou, predstavnica Srbije u radnoj grupi Saveta Evrope, Marina Jovanović, Nena Vasojević i Slobodan Đurić koji će tokom izrade LAP za rodnu ravnopravost obezbediti i stručnu podršku te rukovodilac Odeljenja za privredni i ekonomski razvoj i dijasporu, Jasmina Petrović, preko kojeg se ovaj projekat sprovodi.

Budi svoja-budi jednaka-budi snazna 5

Uspešna realizacija projekta doprineće da se finalizuje strateški okvir za bavljenje pitanjima rodne ravnopravnosti, pre svega kroz usvajanje lokalnog akcionog plana i pokazaće jasno opredeljenje opštine da ovo bude jedan od njenih tematskih fokusa za naredni period, uz podršku međunarodne zajednice i pun angažman svih naših sugrađanki.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker