UGAŠEN MOTOR JUGOSLAVIJE: Proglašen bankrot Zastava automobila

Privredni sud u Kragujevcu doneo je rešenje o bankrotstvu preduzeća “Zastava automobili AD” u stečaju.

480-yugo_1360675269_675x0

Predsednik Privrednog suda i stečajni sudija Branislav Jovović rekao je agenciji Beta da je doneo rešenje o bankrotstvu jer do predvidjenog roka, 21. oktobra niko nije podneo plan reorganizacije fabrike.

“Proglašenje bankrotstva znači da će biti prodavana imovina radi namirenja poverilaca”, rekao je Jovović.

Pred Privrednim sudom u Kragujevcu je juče održano prvo poverilačko ročište u stečajnom postupku nad preduzećem “Zastava automobili AD” na kome je prihvaćen izveštaj poverenika stečajnog upravnika Agencija za licenciranje stečajnih upravnika o ekonomsko finansijskom stanju fabrike.

Navedeno je da obaveze preduzeća iznose oko 40 milijardi, a najveća su dugovanja Pariskom i Londonskom klubu (oko 24,5 milijardi dinara) i Fondu za razvoj Republike Srbije (oko 10 milijardi dinara).

Nenaplaćena potraživanja stečajnog dužnika su nekoliko desetina puta niža od obaveza i iznose oko 650 miliona dinara.

U stečajnu masu ušla je, pored ostalog, gotovina sa dva računa u iznosu oko 350 miliona dinara, nekretnine u vrednosti 95 miliona, kao i oko 200 miliona za koje je procenjena mogućnost naplate, Fabrika “Zastava automobili AD” koji je 1980-tih godina zapošljavao nekoliko hiljada radnika, dočekao je letos otvaranje stečaja sa smo troje zaposlenih.

TPKNEWS/Beta

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker