U SLAVU CAREVCA: Završeni “Carevčevi dani”

U Velikom Gradištu 13. jula završava se Festival violinista “Carevčevi dani”, 24. po redu, uz učešće mladih takmičara iz cele Srbije.

Foto: SOVG

Na završnici festivala Larisi Kopić, najboljem mladom violinisti pripala je nagradna unikatna violina iz radionice čuvenog Jana Nemčeka iz Kovačice, koju je uručio predsednik opštine veliko Gradište, Dragan Milić i statueta Vlastimira Pavlovića Carevca.

Na programu manifestacije bilo je i takmičenje mladih pevača narodne muzike i koncerti posvećeni Carevcu, u izvođenju ANIP “Vlastimir Pavlović Carevac”, Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i Beogradskog muškog hora.

Žiri u sastavu Milutin Popović Zahar, Ilija Pavlović i Nenad Stanić dodelio je drugo mesto Beograđanima Andriji Jankoviću i Vojislavu Živiću. I treća nagrada je podeljena, između Sandre Stoiljković iz Kragujevca i Ljubice Crnobrnje, učesnice iz Banja Luke.

Devetoro violinista, koji su po propozicijama takmičenja, izvodili po jednu pesmu i kolo, pratio je Narodni orkestar RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića.

Održana je i izložba slika gradištanskih umetnika i promocija biltena “Carevčeva lira”. Tokom festivala organizovana je i Letnja akademija narodne muzike, na kojoj se mladi violinisti uče pravilnom interpretiranju narodne muzike.

Specijalnu nagradu za najbolji scenski nastup dobila je Jovana Lukić, a kao najmlađi takmičar nagrađen je četrnaestogodišnji takmičar Ognjen Janjić koji je osvojio i nagradu publike. Pored drugog mesta, Andrija Janković nagrađen je za najbolje izvedeno kolo, a Vojislav Živić za najbolju pesmu.

U revijalnom delu završne večeri festivala, uz zvuke violine i Dunava, nastupili su Radiša Urošević i Marijana Pešić, pobednica pevačkog takmičenja 23. Festivala.

Festival je održan u organizaciji Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“, pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker