U BEOGRADU OPET NAPETO: Hiljade građana na protestu „protiv režimskog nasilja“ na Trgu republike (VIDEO)

Građani koji su se večeras u 18 časova okupili na Trgu republike kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo povodom jučerašnjeg režimskog nasilja i brutalnosti policije krenuli su u protestnu šednju do RTS. Protestu prisustvuje više hiljada građana, a održava se u organizaciji pokreta Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Otvorena platforma „Akcija“.

Foto: Dimitrije Petrović

Protest je organizovan kao reakcija na jučerašnje nasilje usmereno prema građanima koji su juče blokirali saobraćaj širom Srbije. Oni zahtevaju hitno ukidanje pritvora čoveku koji je, kako kažu, juče u Šapcu sprečio da bager pogazi građane.

Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka je rekao da su mnogi aktivisti tokom jučerašnje blokade saobraćajnica privedeni ili pretučeni.

„Nekolicina njih je večeras sa nama i molim vas aplauz za te hrabre građane“, rekao je Miketić što je propraćeno glasnim ovacijama prisutnih.

Rekao je i da je u Šapcu juče ukinuta država i da je čovek zaposlen u javnom preduzeću bagerom krenuo na goloruki narod. Poručio je da će odgovarati svi koji su se stavili „u funkciju ovog batinaškog režima“.

Rekao je i da su policajci dobili direktivu da se povuku i onda je došao bager, a batinaši su krenuli da tuku građane.

Nakon što su govornici završili, građani su krenuli u protestnu šetnju od Trga republike do zgrade RTS.

U prvim redovima se vijorile zastave organizacija Ne davimo Beograd, platforme Solidarnost, Izbor za našu opštinu, #1od5miliona.

Među okupljenima su, osim organizatora, predstavnici Demokratske stranke, Nove stranke, Pokreta #1od5miliona, Narodne stranke i drugi.

Video: Dimitrije Petrović

Podsetimo, Draganu Milovanoviću Crnom, demonstrantu koji je zaustavio bager sa naprednjacima, određen je pritvor u trajanju od 48 sati.

On je tokom jučerašnje blokade ključnih saobraćajnica u znak protesta protiv donošenja zakona o eksproprijaciji zemljišta i zakona o referendumu, sprečio vozača bagera da uđe u grupu okupljenih građana. Milovanović je zbog toga sinoć uhapšen sinoć i sproveden u policijsku stanicu u Šapcu.

Kako je otkrio portal Nova.rs, za volanom bagera bio je Nebojša Stojićević Jarin, šabački naprednjak, a iza njega išli su muškarci naoružani motkama i čekićima koji su napali okupljene građane.

Za sada, međutim, nema nikakvih informacija da li je neko od njih priveden zbog napada na demonstrante.

PROČITAJ I

2 Komentari

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker